Pohovane, pečene ili punjene paprike, brusketi sa paprikom ili, pak, pasta, idealni su predlozi za porodični ručak, a svi ljubitelji ovog povrća uživaće u pikantnim ukusima.
Paprika je odličan izvor vitamina C – sadrži do četiri puta više ovog vitamina od, recimo, pomorandže. Crvena paprika obiluje i beta-karotenom, kao i vitaminima B6 i A.
Ovo povrće je dobro za cirkulaciju krvi, jačanje apetita, poboljšava varenje, vid, i umanjuje tegobe kod ateroskleroze. Naime, paprika sadrži citrin, koji kapilare čini elastičnima. Takodje, sadrži i oko 20 spojeva iz grupe karotenoida, koji su prirodni antioksidansi i sprečavaju stvaranje slobodnih radikala.
Od paprike mogu da se prave razna ukusna jela, a u nastavku slede recepti za samo neke od brojnih.
Madjarski lešo
Madjarski lešo je ukusno jelo čija su glavna tri sastojka paprika, paradajz i biber. Lešo može da se služi kao prilog, predjelo ili glavno jelo. Slično je našem domaćem djuveču. Zelene paprike su najbolji izbor. Priprema je jednostavna: na tihoj vatri, pet minuta propržite luk u tiganju na masti od slanine ili ulju. Dodajte biber i kuvajte još 15 minuta. Potom dodajte paradajz, šećer, so i papriku, i sve zajedno dinstajte još pola sata, uz povremeno mešanje, dok se smesa ne zgusne.
Pasta sa paprikom i tikvicama
Ukoliko volite pastu, kombinacija sa paprikom i tikvicama idealan je predlog za ručak. Priprema je vrlo jednostavna. Najpre narežite papriku na rezanca. Stavite je u tiganj na malo maslinovog ulja, potom posolite po želji i ostavite da se dinsta 10-ak minuta. U međuvremenu izrežite tikvice na kockice i dodajte i njih u tiganj da se dinstaju dok ne postanu mekane. Skuvajte pastu, procedite je i dodajte je u tiganj sa povrćem. Dodajte jaje koje ste prethodno ulupali i izrendani sir. Promešajte na laganoj vatri par minuta da se sir istopi. Po želji posipite parmezanom.
Pečena paprika
Za ovo jelo koje možete poslužiti kao prilog ali i kao specijalitet koji je dovoljan sam za sebe, stvarno nije potrebna velika nauka. Najlepše je kada se sprema i posluži u zemljanim posudama, a načina na koji ćete je spremiti je bezbroj. Mi vam predstavljamo tri jednostavna ali sočna i ukusna načina: Posute alevom paprikom (ljutom ili slatkom, po izboru), sa pavlakom ili sitnim sirom, i u ulju sa ili bez belog luka.
Brusketi sa paprikom
Ove šarene minijature mogu biti odlične za doručak, užinu, večeru ili koktel zabavu. Baget hleb isecite na kriške i zagrejte u rerni. Svežu papriku, po mogućstvu različitih boja, zelene masline i čen belog luka kratko propržite na kockici putera, vodeći računa da papruika ostane hrskava. Saftom premažite bruskete a papriku i masline stavite odozgo. Svaki brusket možete ukrasiti listom sveže nane što će mu dati posebi šmek svežine.
Sir rolnice sa paprikom
Za ovo ukusno predjelo potrebno vam je jako malo vremena. Od sastojaka pripremite kačkavalj isečen na listove, sveža paprika, nekoliko tvrdo kuvanih jaja. Ukoliko je moguće nabavite dimljeni sir, ali odlično mogu da posluže i listići nekog drugog sira. Papriku isecite na štapiće i po želji ih možete propržiti na vrelom ulju samo malo, da ne omekšaju. Potpom u list sira uvite papriku i seckano ili rendano jaje. Možete se prepustiti mašti i paprici dodati praziluk, svežu šargarepu ili isto tako isečen svež kupus poprslan sa par kapi limuna. Uživajte i pokažite se pred nenajavljenim gostima.