zebrasti-kuglofPotrebno je:

200 ml mleka, 15 g kvasca, kašika šećera, 450 g brašna, 50 g + 25 g rastopljenog maslaca, 3 žumanceta, pola kašičice soli, kašika limunovog soka
ZA FIL 75 g meda, 250 g kesten pirea, 150 g mlevenih oraha, 50 g suvog grožđa, 2 kašike ruma, šećer u prahu
ZA PRELIVANJE 200 ml mleka, 2 kašike šećera

Priprema:

Kvasac izmrvite u čaši s mlakim mlekom u koje ste dodali šećer, pospite kašičicom brašna, prekrijte i pustite da nadođe. U brašno sipajte rastopljeni maslac, žumanca, so, limunov sok i mleko s nadošlim kvascem. Zamesite glatko testo, pokrijte ga i držite na toplom oko jedan sat da naraste. Premesite ga i ostavite još jednom da nadođe. Za fil mešajući zagrevajte med dok se ne otopi. Skinite s vatre, umešajte kesten pire, mlevene orahe i suvo grožđe koje je malo stajalo u rumu. Testo razvijte, tanko ga premažite rastopljenim maslacem i rasporedite fil. Uvijte u rolat i stavite ga u maslacem namazan i brašnom posut kalup za kuglof. Ostavite ga na toplom mestu oko 15 minuta, pa pecite prvo 20 minuta na 180 stepeni, pa još 40 minuta na 150 stepeni. Pečeni kolač izvadite iz kalupa, pa prelijte vrućim mlekom koje ste prokuvali sa šećerom. Kad se kuglof ohladi, pospite ga šećerom u prahu.

OSTAVI KOMENTAR