Greške i saveti za pravilnu ishranuIshrana savremenog čoveka nije naročito raznovrstan jer sadrži veliku količinu nezdravih zasićenih masti i transmasnih kiselina zatim mnogo soli.Hleb i pekarski proizvodi se prave od belog brašna i sadrže veliku količinu aditiva.Organizmu su neophodne različiti hranljive materije, proteini, masti, ugljeni hidrati, vitamini i minerali-antioksidansi i dosta tečnosti.
U industrijskim proizvodima mesnim preradjevinama, gotovim jelima, supama iz kesice, sirevima, grickalicama so se nalazi u velikim količinama.Ishrana sa previše soli povezan je sa povišenim krvnim pritiskom, nastankom bolesti kardiovaskularnog sistema, bolestima bubrega, infarkta srca i mozga, karcinoma želuca.
Savet: uvek birajte sveže namirnice, umesto soli koristite začinsko bilje za poboljšanje ukusa (peršun, mirodjije, ruzmarin, kim, cimet).Uzimajte integralne proizvode, voće i povrće i dosta vode.

OSTAVI KOMENTAR