Recepti sa vinom

Alkohol u maloj dozi povoljno deluje na krvotok, rad srca i nervni sitem Blagodeti najpopularnijeg alkoholnog pića na planeti poznata su od antičkih vremena. Dobija...

Sorte ili vrsta vina

Prilikom uzgoja groždja za proizvodnju vina mora da se vodi računa na kvalitet groždja, sorte i klimatske uslove, sistem gajenja i lozna podloga.Groždje je...

Šta treba znati do pripremanje vina

Potrebno je upoznati sa osnovnim pojmovima što se vina tiče bolje razumeti, prepoznati ili ostaviti utisak. Aroma:skup mirisnih sastojaka u vinu koje osećamo čulom mirisa. Aromatizovano...
Kuvanje s vinom

Kuvanje s vinom

Osim što jelima daje posebnu aromu i ukus, vino može da zameni i masnoće u receptima. Ako izbacite iz recepta masnoću, zamenite je vinom...

Crno vino krije tajnu dugog života

Molekularni biolozi i patolozi sa Univerziteta Harvard otkrili su da jedan sastojak u crnom vinu ne samo da "produžava život" pekarskom kvascu, već ima...
stilovi vina 2

Stilovi vina-2

Puno, snažno, crno vino Vina tog stila imaju izrazit karakter. Razlikuju ih fine, lako uočljive nijanse. Dva susedna vinara iz dva susedna vinograda proizvešće...
stilovi vina 1

Stilovi vina-1

Kategorizacija vina navedena u prethodnom poglavlju može poslužiti, ali je bolje izabrati vino na osnovu organoleptičke podele stilova vina. Vina se mogu klasifikovati po...
Poznate sorte vinove loze

Poznate sorte vinove loze

Vinova loza (Vitis vinifera) predstavija grm iz porodice lozica (Vitaceae). Ima velike razdeljene krpaste listove i sitne žućkastozelene mirišljave cvetove u gustim grozdastim cvastima....
staro-ili-mlado-vino

Mlado ili staro vino?

Kako vreme teče, vino biva sve bolje. Neki čestitaju rodjendan rečima: ,,Ti si kao dobro vino - što stariji, to bolji". Stara su vina...
vino-i-zdravlje

Vino i zdravlje

Količina vina Vino je lek. Upotreba lekova je poznata - s njima ne valja preterivati. Često se citira Paracelzus: „Sve zavisi od količine.“ Lekovita...

Najnoviji Recepti

Bonžita i lekovitost

Bonžita je slatkiš na bazi žitarica i meda.Osnovni sastojci su raznovrsne žitarice i semena, najpre pirinač, kornfleks, susam, suvo groždje, borovnica, brusnica, sušeno voće,...

Kinoa na vašem trpezu

U ishrani se koristi kao žitarica odličan izvor proteina (100 g kioa sadrži 4,5 g proteina), sve esencijalne aminokiseline.Veoma je bogat mineralima, magnezijuma, gvoždja,...

Da li iz kesice jedemo zdravu supu

U današmje vreme zbog malog vremena za kuvanje sve se više uzima supa iz kesice.Njihova dostupnost je veoma visoka u svim prodajnim formatima, ali...

Osnovno pravilo za postavljanje stola

Serviranje i postavljane stola u svakodnevnoj žurbi razlikuje se od postavljanja stola u svečanim prilikama.Zaposle majke su uvek u žurbi i ne pridržavaju se...