Potrebno je:
250 gr mlevene junetine, 250 gr mlevene svinjetine, 1 čen belog luka, sitno seckanog, 30 gr rendanog parmezana, 3 kašike svežeg, seckanog peršuna, 2 krupna jajeta, so i biber, 1 1/2 kriška belog hleba (sredina), 30 ml mleka, ulje za prženje
Za sos: kašika ulja, 50 gr krupno seckanog luka, 2 čena belog luka, seckanog, 800 gr pelata, 2 lista lorbera, so i biber
Priprema:
Zagrejte ulje, dodajte crni i beli luk i dinstajte na tihoj vatri dok ne postane staklast. Izmrvite pelat prstima i dodajte u šerpu zajedno sa sokom, ubacite lorber, so i biber. Ukuvajte na tihoj vatri.Umesite meso sa belim lukom, sirom, jajima, i peršunom, posolite i pobiberite. Potopite sredinu hleba u mleko na pet minuta pa umešajte u meso. Ovlažite ruke vodom pa pravite kuglice od pripremljene mesne mešavine.
Odlažite ih na papir za pečenje i ostavite ih da odstoje u frižideru sat vremena.Ispržite ćufte od mesa u tiganju – deo po deo – i kako koja bude gotova (zlatnožuta sa svih strana) spuštajte je u sos koji vri. Biće dovoljno oko 6-7 minuta za prženje, a u sosu ih kuvajte oko pola sata na jačoj vatri. Zatim smanjite temperaturu i dinstajte polako što duže – u originalnom Manćinijevom receptu preporučuje se puna tri sata, ali ako nemate toliko vremena, i dodatnih pola sata na tihoj vatri će biti sasvim dovoljno. Testirajte na jednoj ćufti da li je i sredina potpuno kuvana.Poslužite sa kuvanim špagetama ili pire krompirom, a preko ćufti pospite još parmezana po želji.