kuvane-povrceZa voće i povrće uglavnom važi pravilo da bolje jesti sirovo nego kuvano.Ali neke vrsta povrća bolje jesti kuvano jer se kuvanjem razbija jaka ćelijska struktura, i tako organizam lakše može da apsorbuje vredne sastojke.Sledeće povrće bolje da se kuvaju:
-Spanać za apsorpciju kalcijuma, gvoždja, magnezijuma, beta karotena, luteina bolje kuvano jer naročito kalcijum se urtostruči.
-Paradajz nivo likopena koji se nalazi u paradajzu, kuvanjem se povećava.Iz sirovog paradajza se malo dospeva u organizam, koji ima veze sa srčanim oboljenjima i kancerom.
-Pečurke termička obrada je bezbednija i zdravija.Imaju jaku ćelijsku strukturu pa prilikom kuvanja pomaže da se usvoje hranljivi sastojci koji se skrivaju u njima.Kuvanjem se uništavaju toksini i lakše je za varenje.
-Kelj sirovi kelj je teško za varenje i može da prouzrokuje bolove u gastrointestinalnom traktu.Kuvani kelj povećava nivo vitamina A i K i razara vlakna.
-Šangarepa sadrži antioksidans-beta karoten se pretvara u vitamin A u organizmu i pomaže za vid.U kuvanoj formi je lakše za varenje i nutritivna vrednost je veća, dok je sirovi oblik teško za varenje.

OSTAVI KOMENTAR