Ishrana bebe u toku 11. i 12. mesecaTokom 24 sata dajte i dalje 3 mlečna i 2 nemlečna obroka. Mlečni obroci su po sastavu i količini isti kao u prethodnom mesecu. Možete još dodati kajamak ili poparu od dvopeka sa uljem ili margarinom. Pritom možete koristiti kajmak i mladi beli sir, ali samo iz proverenih seoskih domaćinstava.
Možete davati i puding kuvan na mleku ili mleko ukiseljeno sa majom (jogurt ili kiselo mleko pripremljeno u kućnoj sredini).
Nemlečni obrosi su, takođe, isti kao u prethodnom mesecu i po sastavu i po količini. Povrće možete davati iseckano, pečeno u rerni (krompir, bundeva) ili prženo (krompir) jelo. Meso (kuvano, sitno seckano oko 50 g, faširanu šniclu), džigericu (30g), svežu posnu kuvanu ribu, dodajte naizmenično sa žumancetom, kao u prethodnom mesecu.
Dajte bebi u ruku kiflu
Svi dodaci su isti kao u prethodnom mesecu. Bebi dajte u ruku, isto kao i ranije, s tim što se kifla može dati sa medom, margarinom, sa kajmakom i mladim belim sirom samo iz seoskih domaćinstava.

 

Ne prisiljavajte bebu da svaki obrok pojede u pripremljenoj količini. Ako beba odbija ili nerado izima neku vrstu hrane pokušajte da hranu pripremite na drugi način.
Starijoj bebi dozvolite da i sama uzima hranu kašičicom. Beba na veštačkoj ishrani, ili na prirodnoj koja se prihranjuje, više je žedna nego gladna, ne zaboravite na pojenje. Koristite uputsva za pripremu hrane iz nekog bebi kuvara ili opširnijeg priručnika o ishrani odojčadi. Uputstva ćete dobiti i od pedijatra ili pedijatrijske sestre.

OSTAVI KOMENTAR