limun-tortaPotrebno je:

Za koru: 250 g brašna, 150 g maslaca, 30 g šećera u prahu, 60 g šećera, 30 g mlevenih badema, prstohvat soli i celo jaje.
Za krem od limuna: sok i strugana kora od 3 limuna, 4 jajeta, 200 g šećera u prahu, 100 g maslaca. Za puslica koru: 2 belanca, 150 g šećera i 0,5 dl vode.

Priprema:

Pomešajte brašno, dve vrste šećera, mlevene bademe i so, dodajte komadiće maslaca i mesite vrhovima prstiju da dobijete rastresitu masu. Dodajte jaje i sve premesite. Od dobijenog rastresitog testa formirajte jufku, umotajte je u providnu foliju i čuvajte preko noći u frižideru. Ohlađeno testo istanjite na brašnom posutoj radnoj površini i njime obložite podmazan okrugli kalup za torte. Izbockajte viljuškom na nekoliko mesta, prekrijte kolačarskim papirom, odozgo položite šaku pasulja i pecite 30 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni.

Za to vreme pomešajte struganu limunovu koru i šećer u prahu i ostavite sa strane 5 minuta. Dodajte liunov sok i umućena jaja, energično promešajte i kuvajte na umerenoj temperaturi uz stalno mešanje, da se krem malo zgusne. Skinite sa ringle, sačekajte da se krem malo ohladi, dodajte komadiće maslaca, energično promešajte i čuvajte u frižideru. U vodu za „puslica“ koru sipajte šećer i kuvajte do vrenja. Kada voda proključa kuvajte da dobijete gust sirup. Posebno umutite čvrst sneg od belanaca, lagano ga pomešajte sa sirupom i nastavite da mutite još desetak minuta da dobijete čvrstu, glatku hladnu masu. Preko ohlađene kore sipajte krem od limuna i izravnajte spatulom, odozgo, a uz pomoć kolačarskog fišeka rasporedite masu od belanaca i sasvim kratko zapecite u rerni da se smesa za puslice osuši i po vrhu potamni.

OSTAVI KOMENTAR