Potrebno je:
Biskvit kore:4 jaja, razdvojena belanca i žumanca, 100 grama kristal šećera, 100 grama belog brašna, 25 grama kukuruznog skroba, pola paketića praška za pecivo
Čokoladni krem: 4 dl pavlake za šlag, 200 grama mlečne čokolade, 150 grama tamne čokolade, 50 grama naseckanih pistaća
Glazura i ukras:200 grama marcipana, zelena boja za kolače
25 grama samlevenih pistaća, paketić vanilin šećera
Priprema:
Priprema biskvita
Čvrsto ulupati belanca uz postepeno dodavanje šećera, pazeći da sneg ne bude suv. U sneg dodati jedno po jedno žumance, mešajući nakon svakog dodavanja. Prosejati brašno s kukuruznim skrobom i praškom za pecivo. Dodati postepeno u jaja i umešati, vodeći računa o tome da se smesa ne slegne. Izliti smesu u pripremljeni kalup, obložen papirom za pečenje, i peći u rerni koja je prethodno zagrejana na 175 stepeni oko 30 minuta.Ohladiti oko 15 minuta u kalupu, a zatim izvaditi biskvit i potpuno ohladiti na sobnoj temperaturi.
Priprema krema
Zagrejati 1 dl pavlake za šlag na umerenoj temperaturi, a zatim dodati mlečnu čokoladu i otopiti je uz mešanje. Krem treba da bude gladak. Ohladiti oko sat vremena na sobnoj temperaturi. Sitno narendati tamnu čokoladu i podeliti je na dve polovine. U ohlađen krem od mlečne čokolade dodati i umešati pistaće i polovinu narendane tamne čokolade. Ulupati čvrst šlag od preostalih 2,5 dl pavlake, pa ga lagano uz mešanje dodati u čokoladni krem. Hladiti u frižideru oko sat vremena.
Slaganje torte
Biskvit podeliti na tri kore. Postaviti prvu koru na veliki tanjir za torte. Premazati je sa 1/3 pripremljenog krema. Prekriti drugom korom koju treba premazati sa 1/3 krema i prekriti trećom korom. Preostalim kremom premazati celu tortu. Hladiti u frižideru najmanje dva sata.
Priprema glazure
Gnječiti marcipan oko 15-20 minuta i dodati mu zelenu boju. Postaviti pripremljenu marcipan masu između dva masna papira i tanko je raspljeskati. Iz ovako pripremljenog marcipana izrezati krug veličine kalupa za torte, a zatim ga podeliti na 16 trouglova, poput pice. Trouglove od marcipana spiralno zabosti u ohlađen kolač, ostavljajući između njih uske proreze. Tortu sa strane ukrasiti ostatkom narendane tamne čokolade, ostavljajući 1 kašiku za posipanje po vrhu. Ulupati pavlaku za šlag s vanilin šećerom i napuniti poslastičarski špric, pa ukrasiti tortu. Po vrhu je posuti preostalom narendanom čokoladom.

OSTAVI KOMENTAR