Franžipan torta s džemomPotrebno je:
za testo: 225 g brašna, 30 g šećera, prstohvat soli, 110 g hladnog putera, 2 žumanceta
za franžipan masu: 125 g omekšalog putera, 125 g šećera u prahu, 3 velika jajeta, pola kašičice ekstrakta vanile, 125 g mlevenih badema, 30 g brašna, 100-250 g džema od jagode
Priprema:
Napravite testo: prosejte brašno, pa umešajte šećer i so. Dodajte puter isečen na komadiće, pa ga vrhovima prstiju utrljajte u brašno – smesa treba da podseća na prezle. Žumanca umutite u posebnoj činijici, pa ih dodajte smesi od brašna. Dodajte 1-2 kašike ledene vode, tek toliko da se formira testo. Oblikujte ga u disk, uvijte u providnu foliju i prebacite u frižider na pola sata.
U medjuvremenu napravite:
fil:
mikserom mutite puter i šećer da postanu pesnasti. Dodajte jaja, jedno po jedno, muteći masu dobro pre nego što dodate sledeće. Nakon što ste sva tri jajeta umutili u smesu, dodajte ekstrakt vanile i mutite još oko pola minuta pa, nastavljajući da mutite, uspite bademe i brašno.Radnu površinu pospite brašnom, pa na njoj razvucite testo na debljinu od oko 5 mm, u obliku kruga. Prebacite ga u kalup za tart prečnika oko 24 cm, oblažući testom i dno i ivice kalupa. Višak testa odsecite. Ako vam se negde testo pokida, nema veze, samo ga zakrpite sa malo testa od viška, ništa se u pečenom kolaču neće videti. Prebacite kalup u zamrzivač na 15 minuta.Zagrejte rernu na 200°C. Izvadite kalup s testom iz zamrivača, pa na dno i po stranama namažite 100-250 g džema, u zavisnosti od vašeg ličnog ukusa. Preko sipajte franžipan masu i poravnajte površinu. Pecite 30 minuta. Ostavite da se prohladi pre nego što poslužite. Pitu možete posuti šećerom u prahu pre posluženja.

OSTAVI KOMENTAR