Nefertiti tortaPotrebno je:
za biskvltnu koru: 9 jaja, 100 g šećera u prahu, 100 g kakaa, 3 kašike prezli, 3 kašike brašna, 1 kesica praška za pecivo,
za fil: žumanaca, 250 g šećera u prahu, 5 kašika ruma, 200 g čokolade za kuvanje, 50 g mlevenog badema, 250 g maslaca,
za natapanje biskvine kore: 1 dl mleka, 0,5 dl ruma,
za šam: 150 g kristal šećera, 6 belanaca, 6 kašika vode,
za gfazuru: 200 g maslaca, 2 žumanceta, 100 g šećera u prahu, 200 g čokolade za kuvanje,
za dekoraciju: 200 g čokolade za kuvanje, 1 kašika maslaca, 20 malih listova ruže, 20 većih latica ruže, 100 g čokolade za kuvanje, 1 prirodan cvet ruže,
Napomena:
Glazuru napravite tek kada nafilujete tortu, da bi se mogla lepo razliti po površini torte.
Priprema:
Umutite belanca i šećer u čvrst šne. Neprestano muteći, dodajite jedno po jedno žumance. Zatim postepeno dodajte kakao, prezle, brašno i prašak za pecivo. Masu lagano izmešajte. Pripremite kalup prečnika 26 cm. Namažite ga margarinom i pospite brašnom. U njega ulijte pripremljenu masu.Pecite je četrdeset minuta na 180° C, u prethodno zagrejanoj pećnici.Biskvitnu koru ostavite da se ohladi pa je presecite na tri vodoravna dela.Umutite žumanca i šećer u prahu u penastu smesu. Dodajte rum i čokoladu isečenu na manje komade. Stavite na paru i kuvajte dok se krem ne zgusne. Sklonite ga sa pare i umešajte mlevene bademe. Ostavite ga da se ohladi. Posebno umutite margarin pa ga sjedinite sa kremom.Umutite belanca i 60 g šećera u čvrst šne. Ostatak šećera izmešajte sa vodom pa ga špinujte četiri minuta. Vrućeg ga sipajte u šne i mutite mikserom, podešenim na najveću brzinu, deset minuta. Na ovaj način ćete dobiti šam.Pečene biskvitne kore natopite mešavinom mleka i ruma. Prvu koru premažite polovinom pripremljenog fila, pa preko fila nanesite polovinu pripremljenog šama. Preko šama stavite drugu koru. Premažite je na isti način kao i prethodnu. Odozgo položite treću koru.Umutite maslac, žumanca i šećer u prahu u glatku smesu. Čokoladu otopite na pari.Neprestano muteći, sjedinite je sa prethodno pripremljenom smesom. Ovom glazurom prelijte gornju površinu torte.Otopite čokoladu na pari. Dodajte jednu kašičicu maslaca i promešajte. Naličja listova ruže premažite otopljenom čokoladom Poslažite ih na plastičnu tacnu i odložite u frižider. Kada se čokolada ohladi, odvojite zelene listove od formiranih čokoladnih listova.Gornji obod torte dekorišite većim listovima od čokolade; manjim čokoladnim listovima dekorišite tortu sa strane. Površinu torte pospite mlevenim bademima.Na sredinu torte postavite prirodan cvet ruže.

OSTAVI KOMENTAR