Kikiriki tortaPotrebno je:
ZA KORU:
10 belanaca, 20 kašika šećera, 5 kašika brašna, 2 kašičice kakaoa, prašak za pecivo, 150 g pečenog usitnjenog kikirikija.
ZA FIL: 10 žumanaca, 100 g šećera u prahu, 2 kašike vode, 250 g šećera, 2 kesice vanilin šećera, 100 g čokolade, 250 g margarina, 300 g pečenog usitnjenog kikirikija.
ZA PRELIV:
200 g šećera, 250 ml slatke pavlake.
Priprema:Čvrsto umutite belanca sa šećerom, umešajte brašno, kakao i prašak za pecivo, pa na kraju dodajte kikiriki. Pecite u velikom podmazanom plehu oko 45 minuta na 180 stepeni. Gotovu koru isecite na tri jednaka dela. Za fil penasto umutite margarin sa žumancima i šećerom u prahu. Karamelizujte 100 g šećera, a kad porumeni, dodajte dve kašike vode i ostatak šećera. Masu kuvajte dok se ne zgusne, pa dodajte čokoladu. Za fil dobro umutite margarin sa 10 žumanaca i 100 g šećera u prahu. Stavite 100 g šećera da porumeni, pa kad dobije finu boju, dodajte dve kašike vode i još 150 g šećera. Dobijenu masu kuvajte dok se ne zgusne, pa u to dodajte 100 g čokolade. Ohlađenu masu sjedinite s prvom i na kraju umešajte kikiriki i vanilin šećer. Nafilujte kore i premažite tortu sa svih strana. Za preliv upržite šećer i pazite da ne potamni, dodajte slatku pavlaku, dugo mešajte na tihoj vatri dok ne dobijete kompaktnu masu i na kraju prelijte tortu.

OSTAVI KOMENTAR