Potrebno je:
za za testo (12 kriški): 150 g keksa, 1 kašičica cimeta u prahu, 3 kašike šećera, 75 g omekšalog putera
ostali sastojci: 500 g borovnica, kesica belog želatina u prahu, 250 ml soka od višanja, 600 ml slatkog šlaga, 2 kremfiksa, 75 g šećera u prahu, 1 kašika soka od limuna i ribana korica, crveni preliv za torte.
Priprema:
Izmešajte keks sa cimetom, šećerom i puterom. Rukama umesite testo i formirajte kao podlogu po dnu nauljenog pleha (ø 26 cm) pa ga stavite u frižider. Borovnice proberite, operite, pa 400 g malo zgnječite, ali tako da ispod držite činijicu u kojoj ćete skupiti njihov sok. Želatin razmutite u 50 ml soka od višanja pa ostavite da bubri 10 minuta. Od slatke pavlake ulupajte šlag, pa umešajte kremfiks, prosejani šećer u prahu, sok i koricu od limuna. U poslastičarski špric stavite oko 100 g šlaga pa odložite u frižider da se hladi. Na laganoj vatri rastopite razmućeni želatin, umešajte 4 kašike šlaga, a potom tu smesu izmešajte sa preostalim šlagom i celom količinom borovnica.Šlag-krem sa voćem razmažite po podlozi od plazme i držite u frižideru još 2 sata. Pripremite preliv prema uputstvu na kesici sa sokom od borovnica i višanja (dodajte vode koliko je potrebno da dobijete količinu navedenu u uputstvu). Prelijte tortu pripremljenim prelivom i držite je u frižideru oko 2 sata. Pre posluživanja ukrasite je šlagom i, po želji, borovnicama.

OSTAVI KOMENTAR