čokoladna tortaPotrebno je za 6 osoba:
Za ovu tortu treba ispeći četiri kore, a za svaku koru je potrebno: 2 jajeta, 3 kašike šećera, 3 kašike brašna, kašika kakao praha, četvrtina kesice praška za pecivo i kašika otopljenog maslaca.
Za beli krem: 200 g bele čokolade, 2 dl slatke pavlake i kašika otopljenog maslaca.
Za crni krem: 400 g čokolade za kuvanje, 3 dl slatke pavlake, kašika otopljenog maslaca i 2 kašike kakao praha.
Za dekoraciju: 150 g mlevenog keksa i 5 dl slatke pavlake za šlag.
Priprema:
Penasto umutite žumanca sa šećerom, dodajte brašno, maslac, kakao u prahu i prašak za pecivo. U pripremljenu smesu dodajte čvrst sneg od belanaca, snažno promešajte i sve sipajte u podmazan i brašnom posut okrugli pleh. Pecite 15 minuta na 170 stepeni. Postupak ponovite još tri puta da dobijete četiri jednake kore i ostavite da se hlade. Na umerenoj temperaturi zagrejte slatku pavlaku, dodajte komadiće bele čokolade, maslac i mešajte dok ne dobijete homogenu masu. Ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi 60 minuta, pa prebacite u frižider. Izlomljenu čokoladu i slatku pavlaku pomešajte i otopite na pari, uz stalno mešanje. Dodajte maslac, promešajte, sklonite s ringle, ostavite da se malo ohladi, dodajte šlag od ostatka slatke pavlake u koji ste umešali kakao u prahu. Sve četiri kore namažite kremom od bele čokolade i vratite u frižider da se hlade još 30 minuta. Prvu koru stavite na poslužavnik, preko belog krema nanesite trećinu čokoladnog krema i odozgo pospite mlevenim keksom. Postupak ponovite sa drugom i trećom korom, na kraju poklopite četvrtom korom koja je već premazana belim kremom i ukrasite po želji.

OSTAVI KOMENTAR