Maskarpone krem i orasiPotrebno je:
za koru: 5 jaja, 125 g šećera, 75 g brašna, kašičica praška za pecivo, 75 g mlevenih oraha, malo rendane kore od limuna i kesica vanilin šećera.
za krem: 200 ml šlaga, 4 listića želatina, 500 g maskarpone krema ili neslanog krem sira, 125 g šećera, 2 kafene kašičice likera od oraha i 50 ml jake crne kafe.
za dekoraciju: 100 g crne čokolade, nekoliko čokoladnih rolnica i 60 g polutki oraha.

Priprema:
Penasto umutite žumanca sa šećerom, vanilin šećerom i korom od limuna, dodajte čvrst sneg od belanaca, brašno pomešano sa praškom za pecivo, mlevene orahe i pažljivo mešajte da dobijete rastresito testo. Testo sipajte u okrugli pleh za torte obložen papirom za pečenje i pecite oko 35 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pečenu koru ohladite, izvadite iz kalupa i horizontalno presecite da dobijete dve kore.

U medjuvremenu umutite šlag, a listiće želatina otopite u hladnoj vodi. Maskarpone krem pomešajte sa likerom od oraha i šećerom. Otopljeni želatin sjedinite sa kafom i zagrejte u posebnoj posudi, dodajte dve-tri kašike maskarponea sa likerom, dobro promešajte, a zatim stavite i ostatak maskarponea. Brzo promešajte, pa polako umešajte umućen šlag. Jednu koru stavite na poslužavnik, namažite dve trećine krema, poklopite drugom korom, namažite ostatak krema i ostavite da odstoji minimum dva časa u frižideru. Crnu čokoladu izlomite i otopite na pari, malo ohladite i ukrasite tortu. Servirajte sa čokoladnim rolnicama i polutkama oraha.

OSTAVI KOMENTAR