ledena tortaZa ovu sezonsku poslasticu potrebni su vam: mleko, puding, espreso kafa, šećer, piškote, puter, želatin, slatka pavlaka, vanilin šećer, čokolada…

Potrebno je:
500 ml mleka, kesica pudinga od vanile, 3 kašike espreso kafe u prahu, 75 g šećera, oko 200 g piškota (22 komada), 100 g putera, 4 lista želatina, 500 g slatke pavlake i 2 kesice vanilin šećera. Za ukrašavanje: oko 25 g mlečne čokolade, 100 g slatke pavlake i 1-2 kašičice kakao praha.

Priprema:
U posudu sipajte 125 ml mleka, dodajte 75 g šećera, puding, 3 kašike espreso kafe u prahu i mešajte dok smesa ne postane glatka. Ostatak mleka skuvajte, dodajte puding i kada provri kuvajte još minut, uz stalno mešanje. Puding sipajte u kalup za tortu, prekrijte providnom folijom i ostavite da se hladi u frižideru oko dva sata.Od svake piškote uzmite trećinu, a ostatak stavite u kesu i izmrvite pomoću oklagije. Puter otopite, dodajte mrvice piškota, sipajte na dno nauljene dekorativne tacne prečnika 19 cm i čvrsto pritisnite. Stavite obruč za tortu, ali ostavite dva centimetra slobodnog prostora koji ćete popuniti trećinama piškota, redjajući ih ukrug sa zaslađenom stranom okrenutom prema obruču i ohladite 30 minuta.Listove želatina otopite na umerenoj temperaturi, a od slatke pavlake i vanilin šećera umutite čvrst šlag.

U otopljen želatin prvo dodajte kašiku šlaga, dobro promešajte, a zatim umešajte ostatak. Šlag pomešajte sa ohlađenim pudingom, krem sipajte na izmrvljene piškote i stavite u frižider da se hladi najmanje četiri sata.
U medjuvremenu, pomoću oštrog noža „oljuštite“ mlečnu čokoladu, tako da dobijete „loknice“ ili tanke listiće. Umutite čvrst šlag od slatke pavlake, sipajte u poslastičarsku kesu, istisnite 12 loptica po površini i svaku pospite sa malo kakao praha.

OSTAVI KOMENTAR