badem-tortaRecept starih majstora
Potrebno je:
za 14 parčadi: 200 g brašna, 200 g šećera po 100 g mlevenih lešnika i badema, 200 g margarina,  jaje, cimet, kašika rakije od trešnje, 300 g pekmeza od kajsija ili marmelade od pomorandže, žumance, kašika slatke pavlake, 2 kašike isitnjenih badema

Priprema:
Zamesite glatko testo od brašna, šećera, lešnika, badema, margarina, jajeta, 1 kašičice cimeta i rakije, pa ga uvijte u foliju i ostavite da se hladi oko 8 sati.
Razvijte dve trećine testa pa njime obložite prethodno nauljenu tepsiju prečnika 28 cm. Od testa na krajevima uz tepsiju formirajte ivice visine 2 cm, a zatim površinu testa premažite pekmezom.Zagrejte rernu na 200 stepeni C. Razvijte i ostatak testa (treba da bude debljine 5 mm), pa od njega formirajte zvezde koje ćete poslagati preko sloja pekmeza. Pomešajte žumance i slatku pavlaku i time premažite zvezdice. Tortu ukrasite komadićima badema, pa je pecite oko 40 min. Kada se ohladi, pospite po njoj šećer u prahu.

OSTAVI KOMENTAR