cokoladna markizaPotrebno je:
300 gr tamne čokolade za kuvanje, 150 gr margarina, 150 gr šećera u prahu, 6 kašika kakaa, 6 jaja, 450 ml slatkog vrhnja, čokolada 300 gr.

Priprema:
Izlomite čokoladu za kuvanje, stavite u posudu otpornu na toplotu, a zatim tu posudu stavite iznad šerpe sa ključanom vodom.Mešajte dok se čokolada ne istopi, a zatim ju skinite i ostavite da se blago ohladi.U medjuvremenu stavite margarin i pola šećera u drugu posudu, pa mikserom umutite u kremastu masu.Nakon toga dodajte kakao, pa sve izmešajte.Razdvojite žumanjke od belanjaka.U posudu sa žumanjcima dodajte preostali šećer i dobro umutite mikserom.Istopljenu čokoladu prelijte u smesu s margarinom i izjednačite, dodajte umućena jaja sa šećerom, a zatim i umućeno slatko vrhnje.

Pleh dimenzija 6.5 x 22 cm obložite sa tri sloja prijanjajuće prozirne folije.Deo čokoladne smese premažite na dno posude, pa poredajte jedan sloj čokoladica.Ponovite isti postupak do isteka materijala, dok ne dobijete 4 sloja čokoladica, pazeći da posljednji sloj bude čokoladni fil.Prekrijte posudu folijom i ostavite da prenoći torta u frižideru, nakon čega ju možete konzumirati.Deset minuta pre posluživanja stavite tortu u zamrzivač kako biste je mogli lakše rezati.Nakon toga naopačke okrenite pleh i skinite, a zatim odlepite i foliju.Izrežite tortu nožem, prethodno potopljenim u vreloj vodi.

OSTAVI KOMENTAR