Pomorandže u želeuPotrebno je:
100 g bele čokolade, 150 g putera, 80 g prah šećera, rendana kora od pomorandže, 2 kašičice vanilin šećera, 6 jaja, 150 g badema, 40 g brašna i prstohvat soli.
Za krem: 6 listova želatina, 2 pomorandže, limun, 100 g šećera, 2 kašike likera od pomorandže, 250 g neslanog krem sira, 250 ml šlaga i 3 jaja.
Za ukrašavanje: 6 pomorandži, pakovanje crvenog želatina u prahu, listići pečenog badema i malo iseckanih pistaća.

Priprema:
U posudu stavite komade čokolade, zagrejte nad parom i penasto umutite sa puterom, 40 g šećera, rendanom korom od pomorandže i vanilin šećerom. Dodajte jedno po jedno žumance i nastavite da mutite. Od belanaca umutite čvrst sneg sa prstohvatom soli, dodajte ostatak šećera i naizmenično sipajte mlevene bademe i brašno, nastavite da mutite, a zatim pažljivo sjedinite s masom od žumanaca. Okrugli pleh za tortu obložite kolačarskim papirom, sipajte testo i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 45 minuta. Pomešajte žumanca, 50 g šećera, rendanu koru od pomorandže i limuna, 125 ml soka od pomorandže i dve kašike soka od limuna i kremasto umutite nad parom. Listove želatina otopite u zagrejanom likeru od pomorandže i umešajte u krem. Belanca umutite sa 50 g šećera, pažljivo dodajte u krem, kao i umućen šlag.

Pečenu koru horizontalno isecite na dva dela, tanji i deblji. Deblju koru stavite u prsten za tortu, namažite 2/3 krema, poklopite tanjom korom, premažite ostatkom krema i ostavite da se hladi u frižideru 60 minuta. Za to vreme oljuštite pomorandže, uklonite kožicu, isecite na kriške, a sok pomešajte sa želatinom u prahu i vodom (ukupno 250 ml). Tortu ukrasite kriškama pomorandže, prelijte crvenim želatinom i ohladite u frižideru dva sata. Pre serviranja sklonite prsten za tortu, ivice premažite šlagom i stavite listiće pečenog badema i iseckanih pistaća.

OSTAVI KOMENTAR