Šarena torta

sarena tortaPOTREBNO JE
ZA KORU 5 jaja, 120 g šećera, kesica burbon vanilin šećera, 50 g oštrog brašna, 40 g kakaoa, pola kesice praška za pecivo, 150 ml mleka ZA I FIL 220 ml slatke pavlake, 200 g čokolade za kuvanje ZA II FIL 600 ml mleka, 2 kesice pudinga od vanile, 200 g maslaca, 150 g šećera u prahu, 100 g malina, 2 banane, 3 kivija, nekoliko kolutova ananasa iz konzerve, umućen šlag
PRIPREMA
Žumanca, šećer i vanilin šećer penasto umutite mikserom. Umešajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i kakaom, a zatim i mleko. Potom smesu lagano sastavite s čvrsto umućenim belancima. Podelite je na dva dela, a kore pecite odvojeno u okruglom podmazanom i brašnom posutom plehu. Pecite oko 15 minuta na 180 stepeni. Pre filovanja kore ohladite. Za prvi fil slatki pavlaku kuvajte do vrenja i prelijte je po izlomljenoj čokoladi. Mešajte varjačom dok se čokolada ne otopi, a zatim stavite u frižider na dva sata. Kad se fil ohladi, umutite ga mikserom. Za drugi fil skuvajte puding, ostavite da se ohladi, pa ga sastavite s umućenim maslacem i šećerom u prahu. Prvu koru premažite drugim filom, ali ostavite malo za premazivanje torte, odozgo poređajte seckano voće, premažite drugim filom, pa poklopite drugom korom. Celu tortu premažite prvim filom i ukrasite voćem.

Slatka fantazija

slatka-fantazijaPostupak pripreme:

Umutiti belance, dodati secer, brasno i orahe pa ispeci koru na 180 C dok se ne stvori blago rumena boja
Pecenu koru preseci na pola.
Skuvati pudinge u litari mleka pa kada se ohladi smesu podeliti na pola.
Umutiti margarin sa secerom u prahu i takodje podeliti na pola.
U prvu polovinu pudinga dodati pola umucenog margarina (po zelji moze se dodati suvo grozdje ili zele bombone).
U drugu polovinu pudinga dodati preostali margarin i rendanu cokoladu.
Filovati: kora, cokoladni fil, zuti fil, kora, cokoladni fil, zuti fil, odozgo ukrasiti slag kremom

Sastojci:

10
belanaca
300 g
secera
300 g
mlevenih oraha
2
kasike brasna
Sastojci za fil: :
1 l
mleka
4
pudinga sa ukusom slatke pavlake
2
margarina
500 g
secera u prahu
100 g
rendane cokolade
Ukrasavanje: :
2
slag kreme




Limun torta

limun-tortaPotrebno je:

Za koru: 250 g brašna, 150 g maslaca, 30 g šećera u prahu, 60 g šećera, 30 g mlevenih badema, prstohvat soli i celo jaje.
Za krem od limuna: sok i strugana kora od 3 limuna, 4 jajeta, 200 g šećera u prahu, 100 g maslaca. Za puslica koru: 2 belanca, 150 g šećera i 0,5 dl vode.

Priprema:

Pomešajte brašno, dve vrste šećera, mlevene bademe i so, dodajte komadiće maslaca i mesite vrhovima prstiju da dobijete rastresitu masu. Dodajte jaje i sve premesite. Od dobijenog rastresitog testa formirajte jufku, umotajte je u providnu foliju i čuvajte preko noći u frižideru. Ohlađeno testo istanjite na brašnom posutoj radnoj površini i njime obložite podmazan okrugli kalup za torte. Izbockajte viljuškom na nekoliko mesta, prekrijte kolačarskim papirom, odozgo položite šaku pasulja i pecite 30 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni.

Opširnije: Limun torta

Čupava torta

27382 Cupava-Plazma-torta iffPotrebno je:

ZA KORE 10 belanaca, 10 žumanaca, 300 g šećera, 150 g ?plazme mlevene?, 150 g mlevenih badema, 3 kašike kakaoa
ZA FIL
5 jaja, 300 g šećera, 150 g ?bambi? čokolade za kuvanje, 2 kašike brašna, 2 kašike mlevene kafe, 350 g maslaca, 50 g suvog grožđa, 2,5 dl ruma
ZA UKRAŠAVANJE 500 ml slatke pavlake

Priprema:

Za kore umutite žumanca sa šećerom, dodajte ?plazmu mlevenu?, bademe i kakao. Kada smesa postane kompaktna, dodajte umućena belanca i lagano promešajte varjačom. Masu izlijte u četiri podmazana okrugla pleha i pecite na 200 stepeni. Za fil umutite jaja sa šećerom, dodajte brašno i kafu, pa dobijenu smesu kuvajte na pari. Kada se šećer istopi, dodajte čokoladu za kuvanje i nastavite da kuvate dok fil ne počne da se zgušnjava. Kada se fil ohladi, dodajte mu penasto umućen maslac, te mutite mikserom dok ne dobijete kompaktan fil. Ubacite suvo grožđe koje ste prethodno potopili u rum, pa sve dobro izmešajte. Kore natopite rumom, svaku premažite filom, a poslednju umućenom pavlakom.

Cappuccino torta

Cappuccino-tortaPriprema biskvitnog tijesta

    Tamnu čokoladu razlomite na kockice pa ju zajedno sa maslacem rastopite u lončiću na pari.
    Rastopljenu čokoladu i maslac ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
    Jaja tucite električnim mikserom s metlicama pri najvećoj brzini dok ne dobijete pjenastu smjesu.
    Vanilin šećer pomiješajte sa šećerom i soli pa postepeno dodavajte istučenoj smjesi od jaja i miješajte još 3 minute.
    Prašak za pecivo pomiješajte sa pšeničnim brašnom i prahom za cappuccino pa prosijte na masu od jaja i umiješajte električnim mikserom pri najnižoj brzini.
    U smjesu na samom kraju pažljivo dodajte ohlađenu smjesu od maslaca i čokolade i promiješajte.

Pečenje biskvitnog tijesta

    Kalup za torte promjera 26 cm obložite masnim pek papirom.
    U kalup ulijte pripravljenu smjesu za biskvitno tijesto i poravnajte.
    Pećnicu prethodno zagrijte na 180°C pa tortu stavite na pečenje oko 30 minuta.
    Ispečeno biskvitno tijesto iskrenite na rešetku za kolače koju ste obložili pek pairom i ostavite biskvit da se ohladi na sobnoj temperaturi.
    Od ohlađenog biskvita odvojite pek papir pa biskvit vodoravno prerežite.

Opširnije: Cappuccino torta

Tajnikuvar.rs - 2011.