Torta od jagoda i cimeta

Torta od jagoda i cimetaPotrebno je:

3 jaja, 150 gr samljevenih badema, 150 gr maslaca, 2 dcl šećera, 3 dcl brašna, 1 prašak za pecivo, 2 vanilija šećera, 250 gr jagoda

Priprema:

Jagode očistite, operite, nasjeckajte na manje komade, pospite sa kesicom vanilija šećera i malo cimeta. Jaja pjenasto umutite sa maslom, bademima (njih malo popržite prije nego ih sameljete, kolač će biti puno ukusniji), šećerrom i vanilija šećerom. Dodajte  brašno i prašak za pecivo (možete staviti i par žlica mlijeka ako vidite da je tijesto pregusto). Polovinu tijesta stavite peći u namašćen i pobrašnjen kalup. Kad se lagano ispeklo na to poslažite jagode (bez soka koje su pustile) i prelijte ostatkom tijesta. Pecite sve skupa oko 45 minuta, a može i malo više (pazite da se tijesto dobro ispeče, da ne bi ostalo nepečeno u sredini).
Na kraju pospite šećerom u prahu. Možete poslužiti sa šlagom.

Torta srce

srce-tortaSastojci za koru:

7 bjelanajka, 7 kašika šećera, 7 kašika mljevenih oraha, 3 kašike brašna, 1/2 praška za pecivo, 1/2 pudinga od čokolade

Sastojci za kremu:

14 žumanajka, 14 kašika šećera, 1/2 l mlijeka, 2 pudinga od čokolade, 300 ml slatkog vrhnja, 1 margarin (250 g)

Priprema:

Bjelanjce i šećer dobro umutiti u čvrst sam pa dodati i ostale sastojke. Tepsiju u kojoj ćete peći oblozite pek papirom (ja sam pekla u okrugloj tepsiji i poslije sam iskužila srce). Peći na laganoj vatri otprilike oko 160 do 170 C duže vremena da se kora fino ispeče tj. osuši. Pomoću čačkalice provjerite kada je pečena kora. Čačkalica ostaje suva bez naslaga kada je zabodete u koru i samim tim kora je pečena. Istim postupkom pripremiti još jednu koru. Pečene kore ostaviti da se ohlade, a potom ih iskružiti u oblik srca.

Irski minjoni

Irski minjoniPotrebno je:

120 g maslaca, 150 g šećera, jedno jaje, 6 ravnih kašika kakao praha, 150 g brašna, tri-četvrt kašičice suvog kvasca, prstohvat soli, 1,2 dl piva i 0,5 dl neutralne kisele pavlake. Za glazuru: 60 g maslaca, 200 g šećera u prahu i 0,6 dl likera od kafe.

Priprema:

Penasto umutite maslac sa šećerom, dodajte jaje i sjedinite. Posebno pomešajte brašno, kakao u prahu, kvasac i so i ovu mešavinu postepeno dodajte u pripremljenu masu, uz snažno mešanje. Ne prestajući da mutite malo-pomalo naizmenično dodajte pivo i kiselu pavlaku. Mešajte dok ne dobijete homogenu, glatku masu i njome napunite papirnate korpice, ređajte ih u pleh i pecite 25 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pečene minjone izvadite iz rerne i ostavite da se sasvim ohlade. Za to vreme penasto umutite maslac sa šećerom, postepeno dodajući liker od kafe. Dobijenu smesu sipajte u kolačarski fišek i njome prekrijte ohlađene minjone.

Snikers torta

snikers-tortaZa koru:
1o belanacasnikers torta
2o kašika šećera
5 kašika brašna
jedna kašika kakao praha
1 prašak za pecivo
2oo grama mlevenog pecenog kikirikija
jedna kašika ulja.
Za fil:
1 margarin
25o grama šećera u prahu
1o žumanaca
1oo ml vode
2oo grama šećera
2oo grama čokolade
4oo grama izmrvljenog pecenog kikirikija.
Za glazuru:
1oo grama čokolade
1o kašika mleka
6 kašika šećera
1oo grama margarina.
jedna šaka kikirikija

Priprema:

Umutiti 1o belanaca sa 2o kašika šecera pa dodati m5 kašika brašna,jednu kašiku kakao praha,jedan prašak za pecivo,2oo grama mlevenog pečenog kikirikija i jednu kašiku ulja.
Koru peći u dobro namašcenom i pobrašnjenom plehu.
Dobro umutiti jedan margarin sa 250 grama šećera u prahu ,pa dodati 1o žumanaca.Skuvati 1oo ml vode sa 2oo grama šećera pa dodati 2oo grama čokolade.
U prohladjenu smesu dodati krem od žumanaca i još 4oo grama izmrvljenog pečenog kikirikija pa filovati koru.
Sjediniti 1oo grama čokolade,1o kašika mleka,6 kašika šećera i 1oo grama margarina pa preliti preko fila.
Posuti šakom kikirikija.
tags:snikers torta,snikers torta recept?

Kocke sa jagodama

kocke sa jagodamaPotrebno je:

Biskvit:2 jaja, 2žlice vode, 50g šećera, 50g brašna,1 žličica praška za pecivo, 1žlica Kraš-expressa ili slično.
Krema:6dl mlijeka, 2 praška za puding od vanilije i još:oko 200g jagoda i jedan crveni preljev za torte.

Priprema:

Za biskvit izmiksati snijeg od bjelanjaka zatim dodati jedan po jedan žutanjak a iza svakog žlicu vode,umiješati šećer i na kraju brašno s praškom za pecivo i kakao.
Peći u manjoj tepsiji na 180c oko 15-20 minuta.
Kad je biskvit gotov skuhat puding pream uputi na vrečici ali u 6 dl mlijeka i topli preliti po biskvitu ostaviti da se ohladi.
Jagode prepoloviti složiti po kremi i preliti preljevom za torte,servirati sa šlagom.

Tajnikuvar.rs - 2011.