Torta od ribizla

cokoladna-rolada-od-ribizlaPotrebno je:
4 jaja,  5 kašika, vrućeg mleka,  100 g šećera,  75 g pšeničnog brašna,  1 vrećica pudinga od čokolade,  1 kašikica  praška za pecivo
prvi nadev:
100 g džema od crnog ribizla,  150 g zamrznutih borovnica,  20 g gustina,  1 žlica vode,  1 žličica šećera,  100 ml likera od ribizle
drugi nadev:
200 g tamne čokolade,  400 g slatka pavlaka,  1 kašika šećera,  2 vrećice kremfixa
ukrašavanje:
100 g mlečne čokolade
Priprema biskvita
Jaja i mleko istucite penasto električnim mikserom s metlicama na najvećoj brzini oko 2 minute.Dodajte šećer pa miksajte još 3 minute.Brašno, prašak za puding i prašak za pecivo pomiješajte pa prosijte na pripravljenu kremu od jaja.

Opširnije: Torta od ribizla

Ana torta

ana-tortaPotrebno je:
100 g ulja 100 g vode 20 g kakao praha 5 jaja 100 g prah šećera 150 g šećera 150 g brašna Pariški krem: 1 l slatke pavlake 200-250 g čokolade 0,5 dl ruma

Priprema:
Način rada: ulje i vodu stavite na vatru, pa kad prokuvaju, dodajte kakao prah i intezivno izmešajte. Ostavite da se prohladi. U jednoj posudi umutite žumanca sa prah šećerom, u drugoj belanca sa kristal šećerom. Lagano spojite belanca i žumanca, dodajte prohlađenu mešavinu ulja, vode i kakao praha, te na kraju pridružite brašno. Masu pažljivo razmažite po podmazanom i brašnom posutom plehu. Pecite na temperaturi od 175°C vodeći računa da se masa ne presuši. Za Anu tortu vam je potrebno šest kora. Prokuvajte pavlaku, rastopite u njoj isitnjenu čokoladu, mešajte sve dok se krem ne ujednači, i potom ga skloniti sa vatre.U tako vruć fil stavite rum. Odložite u frižider. Dobro prohlađeni krem na kratko penasto izmutiti pre nego što ćete filovati tortu.

Opširnije: Ana torta

Kinder bueno torta

Kinder-bueno-tortaPotrebno je:
3 kesice vanil šećera, 5 kašika gustina, 2 kesice pudinga od vanile,1.5 l mleka, 200 g. nutelle ili dr.cok.krema, 1 kašika jabukovog sirceta, 15 + 10 kas. šećera, 10 jaja, 200 g + 100g seckanih lešnika, 100 g.  čokolade za kuvanje, 250 g margarina, 250 g šlaga, 250 ml kisele vode, 2 kutije piskota.

Priprema:
Na pleh staviti pek papir i dodatno podmazati margarionm. Na papir rasporediti 200 g seckanih lesnika.Umutiti 10 blenaca u cvrst sneg, dodati 15 kasika secera i mutiti dok se ne dobije cvrsta smesa. Dodati sirce. Smesu preruciti u pleh preko lesnika i pritom paziti da se lesnici ne umesaju u smesu.Peci sat vremena na 150 stepeni bez otvaranja rerne.Kada se ispece, izvaditi iz pleha i prevrnuti na tacnu za tortu tako da lesnici budu s gornje strane i premazati nutellom ili eurokremom.Od mleka odvojiti nekoliko kasika koje treba sjediniti sa 10 zumanaca, pudingom, gustinom. Ostatak mleka staviti da provri sa secerom, kada provri, umesati smesu od zumanaca i pudinga, mesati minut-dva dok se ne dobije glatka, gusta smesa. Skloniti sa vatre i ohladiti.U hladan fil staviti umucen margarin sa 150 g secera u prahu.Fil podeliti na dva dela. Jedan deo ostaje takakv kakav jeste, a u drugi se dodaje 100 g otopljene crne cokolade.Kasikom za sladoled naizmenicno redjati po kuglu zutog i crnog fila. Kada je gotovo sa filom, prekriti ga piskotama natopljanim sa malo mleka.Umutiti slag sa kiselom vodom i filovati celu tortu. Ukrasiti seckanim ili mlevenim lesnicima.

Torta sa jagodama

1328809885813Potrebno je:
3 jaja, 100 g šećera, 500 g mekog brašna, 2 kašičice kakaoa u prahu, 2 pudinga od jagode, 800 ml mleka


Priprema:
Penasto umutite žumanca i šećer, pa im postepeno dodajte brašno i kakao. Tome dodajte umućenu penu od žumanaca. Smesu pecite u namašćenom i pobrašnjenom plehu na 180 stepeni oko 15 min. Prašak za puding pomešajte sa 30 g šećera i 100 ml mleka i sipajte u preostalo mleko, mešajte i kuvajte nekoliko minuta. Kada je poluohlađen, u njega dodajte nekoliko iseckanih svežih jagoda. Smesu prelijte preko biskvita i pustite da se ohladi. Ukrasite šlagom i jagodama.

Tiramisu sa čokoladnom kremom

Tiramisu sa cokoladnom kremomPotrebno je:
1 pakovanje piškota, 1 pakovanje mascarpone sira od 500 gr, 4 žumanca,  5 žlica šećera, 2 dcl šlaga
marascina, ruma, amareta i vanilija šećera, 3 dcl crne kave, 1 čokolada za kuhanje

Priprema:

Sat vremena prije pripreme kolača skuhati tri decilitra  kave, te kada  se ohladi u nju staviti malo ruma i maraskina.
Dobro umutiti 4 žumanca, 2 vanilija šećera i 5 žlica šećera. Kad je dobro umućeno, skoro bijelo u smjesu dodati otopljenu čokoladu na pari, dobro umješati potom dodati  pakovanje mascarponea, malo amareta, malo marascina i 2 dcl umućenog šlaga . Piškote natopite kavom, ali pazite sa se previše ne natope. Slagati red piškota, red kreme, red piškota i red kreme. Na kraju tiramisu prekriti kakaom.

Tajnikuvar.rs - 2011.