Kinder bueno torta

Kinder-bueno-tortaPotrebno je:
3 kesice vanil šećera, 5 kašika gustina, 2 kesice pudinga od vanile,1.5 l mleka, 200 g. nutelle ili dr.cok.krema, 1 kašika jabukovog sirceta, 15 + 10 kas. šećera, 10 jaja, 200 g + 100g seckanih lešnika, 100 g.  čokolade za kuvanje, 250 g margarina, 250 g šlaga, 250 ml kisele vode, 2 kutije piskota.

Priprema:
Na pleh staviti pek papir i dodatno podmazati margarionm. Na papir rasporediti 200 g seckanih lesnika.Umutiti 10 blenaca u cvrst sneg, dodati 15 kasika secera i mutiti dok se ne dobije cvrsta smesa. Dodati sirce. Smesu preruciti u pleh preko lesnika i pritom paziti da se lesnici ne umesaju u smesu.Peci sat vremena na 150 stepeni bez otvaranja rerne.Kada se ispece, izvaditi iz pleha i prevrnuti na tacnu za tortu tako da lesnici budu s gornje strane i premazati nutellom ili eurokremom.Od mleka odvojiti nekoliko kasika koje treba sjediniti sa 10 zumanaca, pudingom, gustinom. Ostatak mleka staviti da provri sa secerom, kada provri, umesati smesu od zumanaca i pudinga, mesati minut-dva dok se ne dobije glatka, gusta smesa. Skloniti sa vatre i ohladiti.U hladan fil staviti umucen margarin sa 150 g secera u prahu.Fil podeliti na dva dela. Jedan deo ostaje takakv kakav jeste, a u drugi se dodaje 100 g otopljene crne cokolade.Kasikom za sladoled naizmenicno redjati po kuglu zutog i crnog fila. Kada je gotovo sa filom, prekriti ga piskotama natopljanim sa malo mleka.Umutiti slag sa kiselom vodom i filovati celu tortu. Ukrasiti seckanim ili mlevenim lesnicima.

Tiramisu sa čokoladnom kremom

Tiramisu sa cokoladnom kremomPotrebno je:
1 pakovanje piškota, 1 pakovanje mascarpone sira od 500 gr, 4 žumanca,  5 žlica šećera, 2 dcl šlaga
marascina, ruma, amareta i vanilija šećera, 3 dcl crne kave, 1 čokolada za kuhanje

Priprema:

Sat vremena prije pripreme kolača skuhati tri decilitra  kave, te kada  se ohladi u nju staviti malo ruma i maraskina.
Dobro umutiti 4 žumanca, 2 vanilija šećera i 5 žlica šećera. Kad je dobro umućeno, skoro bijelo u smjesu dodati otopljenu čokoladu na pari, dobro umješati potom dodati  pakovanje mascarponea, malo amareta, malo marascina i 2 dcl umućenog šlaga . Piškote natopite kavom, ali pazite sa se previše ne natope. Slagati red piškota, red kreme, red piškota i red kreme. Na kraju tiramisu prekriti kakaom.

Torta sa malinama

Torta sa malinamaPotrebno je:

2 jajeta, 300 g šećera, kesica vanilin šećera, 125 g margarina, 100 g kakaoa, 200 g brašna, 200 ml jogurta, kesica praška za pecivo, 200 ml nes kafe

 ZA I FIL 500 g malina, 200 g šećera, 200 ml vode, 1 puding od maline

ZA II FIL 200 g šlag krema u prahu, 200 ml vode, 200 g čokolade, 200 ml kisele pavlake

Priprema:

Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom, pa im dodajte otopljen margarin, jogurt, kakao, brašno i prašak za pecivo. Sjedinite masu dolivajući vruću nes kafu. Smesu izlijte u podmazan pleh i pecite pola sata na 180 stepeni. Koru ohladite na rešetki i isecite je na tri dela. Kad se kora ispeče i dobro ohladi, vodoravno je izrežite na tri dela. Za prvi fil u posudu stavite maline, šećer i decilitar vode, prokuvajte i, kad se šećer otopi, dodajte puding od maline razmućen i decilitru vode. Kuvajte dok se ne zgusne. Topao puding nanesite ravnomerno na sve tri kore i ostavite da se ohladi. Za drugi fil umutite šlag sa vodom, pa dodajte istopljenu čokoladu i kiselu pavlaku. Sve dobro umutite i filujte tortu: kora sa slojem od malina, fil, druga kora, drugi fil i tako redom. Tortu ostavite dva-tri sata u frižideru da se fino stegne.

Meringue torta

Meringue tortaPotrebno je:
kore:
6 bijelanjaka, 140 g šećera, 175 g šećera u prahu, 1 zlica octa
krema :

4 dl slatkog vrhnja, 160 g tamne čokolade izlomljene na kockice, 4 žlice smedjeg ruma
ukrašavanje:

2 dl slatkog vrhnja, 4 žlice šećera u prahu, 1 žlica kakaa

Postupak pripreme

Pripremi 5 listova papira za pečenje i na svaki iscrtaj krug (20 cm). Položi listove na pleh u kojem ćeš peći kore. Izmuti bijelanjke u čvrst snijeg. Pomiješaj šećer i šećer u prahu i postepeno dodaji i istovremeno miješaj bjelanjke, dodati i ocat i mješaj dok ne dobiješ čvrst snijeg. Sipaj tučeni snijeg u vrčicu za ukrašavanje sa okruglim nastavkom.

Opširnije: Meringue torta

Egipat torta

egipat-tortaPotrebno je:

14 belance, 14 kasika šećera,2 kašike brašna, 200gr mleveni orasi

Zuti fil :
14 žumance, 20 kašika šećera, 7 kašika brašna,750ml mleko, 250gr puter

Braon fil :
350gr šlag, 250gr lesnik/orasi

Priprema:

Umutiti čvrst sneg od belanaca, potom dodati šećer. Lagano mešajući dodati brašno i orahe.Masu sipati u plehu koji je prethodno podmazan i posut brašnom. Peći u zagrejanoj rerni na oko 180 stepeni dok se kora lagano ne odvoji od ivica pleha.Kuvati na pari 14 zumanaca, sa 20 kasika secera, 7 kasika brasna i 750ml mleka. Ohladjenoj masi dodati 250gr putera. Fil podeliti na dva dela i u jedan staviti ekstrat vanile, a u drugi mlevene orahe ili lesnike.

Tajnikuvar.rs - 2011.