Irski minjoni

Irski minjoniPotrebno je:

120 g maslaca, 150 g šećera, jedno jaje, 6 ravnih kašika kakao praha, 150 g brašna, tri-četvrt kašičice suvog kvasca, prstohvat soli, 1,2 dl piva i 0,5 dl neutralne kisele pavlake. Za glazuru: 60 g maslaca, 200 g šećera u prahu i 0,6 dl likera od kafe.

Priprema:

Penasto umutite maslac sa šećerom, dodajte jaje i sjedinite. Posebno pomešajte brašno, kakao u prahu, kvasac i so i ovu mešavinu postepeno dodajte u pripremljenu masu, uz snažno mešanje. Ne prestajući da mutite malo-pomalo naizmenično dodajte pivo i kiselu pavlaku. Mešajte dok ne dobijete homogenu, glatku masu i njome napunite papirnate korpice, ređajte ih u pleh i pecite 25 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pečene minjone izvadite iz rerne i ostavite da se sasvim ohlade. Za to vreme penasto umutite maslac sa šećerom, postepeno dodajući liker od kafe. Dobijenu smesu sipajte u kolačarski fišek i njome prekrijte ohlađene minjone.

Kocke sa jagodama

kocke sa jagodamaPotrebno je:

Biskvit:2 jaja, 2žlice vode, 50g šećera, 50g brašna,1 žličica praška za pecivo, 1žlica Kraš-expressa ili slično.
Krema:6dl mlijeka, 2 praška za puding od vanilije i još:oko 200g jagoda i jedan crveni preljev za torte.

Priprema:

Za biskvit izmiksati snijeg od bjelanjaka zatim dodati jedan po jedan žutanjak a iza svakog žlicu vode,umiješati šećer i na kraju brašno s praškom za pecivo i kakao.
Peći u manjoj tepsiji na 180c oko 15-20 minuta.
Kad je biskvit gotov skuhat puding pream uputi na vrečici ali u 6 dl mlijeka i topli preliti po biskvitu ostaviti da se ohladi.
Jagode prepoloviti složiti po kremi i preliti preljevom za torte,servirati sa šlagom.

Plazma torta

Plazma tortaPotrebno je:

ZA KORU 250 g ?plazme mlevene?, 100 g maslaca, 2 kašike kakaoa, 50 ml gaziranog soka od pomorandže, kesica vanilin šećera

ZA PRVI FIL 250 ml mleka, 100 g šećera, kesica pudinga od čokolade, 125 g maslaca, 20 ml likera od badema ZA DRUGI FIL 300 ml slatke pavlake, 100 g šećera u prahu

ZA PRELIV kesica preliva za torte, 40 g šećera, 250 ml vode

PRIPREMA:


Mleveni keks, rastopljeni, prohlađeni maslac, kakao i sok dobro izmešajte. Smesom obložite dno podmazanog kalupa. Mleko i šećer stavite da se kuvaju, a prah za puding razmutite sa nekoliko kašika hladnog mleka. Kad mleko počne da vri, skinite ga sa vatre i sastavite sa prahom za puding, pa vratite na vatru da se puding zgusne. U prohlađeni puding dodajte liker i umućeni maslac, pa fil rasporedite po kori. Dobro umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu i stavite preko prvog fila. Sadržaj kesice za preliv pomešajte sa šećerom i tri kašike vode. Kad provri preostala voda, skinite sa vatre i umešajte pripremljenu smesu. Ponovo stavite na vatru i mešajte dok ne proključa. Preliv hladite nekoliko minuta uz stalno mešanje i njime prelijte tortu.

Slatke kocke

SLATKE KOCKEPOTREBNO JE

ZA KORE 6 jaja, 180 g šećera, 220 g ?plazme mlevene?, 2 kašike kakaoa ZA FIL 4 jaja, 200 g šećera, kesica vanilin šećera, 80 g brašna, 700 ml mleka ZA POSIPANJE 100 g seckanih oraha

PRIPREMA


Jaja i šećer penasto umutite, dodajte mleveni keks izmešan sa kakaom. Smesu podelite na dva dela, pa prvi deo rasporedite u podmazan pleh. Za fil umutite žumanca, vanilin šećer, 100 g šećera i brašno razmutite i sipajte u ključalo mleko, pa kuvajte da se krem zgusne. Prohlađeni krem sastavite sa dobro umućenim belancima i preostalim šećerom. Fil rasporedite preko kore. Odozgo rasporedite drugu polovinu testa i pospite seckanim orasima. Pecite oko 25 minuta na 180 stepeni.

Žuti čizkjek

ZUTI CIZKEJKPotrebno je:
ZA KORU

250 g ?plazme mlevene?, 125 g maslaca, 2 kašike meda, kesica vanilin šećera, pola kašičice cimeta

ZA FIL 500 g nesanog sremskog sira, 4 jaja, 200 g maslaca, 200 g šećera, 2 kesice vanilin šećera

ZA PRELIV 400 g očišćenih breskvi, 100 g ribizli, 200 g šećera, kesica vanilin šećera, 2 kašike meda

Priprema:


Mlevenu plazmu, rastopljeni maslac, med, vanilin šećer i cimet dobro izmešajte i smesom obložite podmazan sud. Žumanca i šećer penasto umutite, dodajte sir i otopljeni, prohlađeni maslac. Belanca dobro umutite i lagano sastavite sa pripremljenim sirom. Smesu rasporedite po kori i pecite 30 minuta na 175 stepeni. Oljuštene i isečene breskve kuvajte sa šećerom i medom da se šećer rastopi, te ohladite. Ohlađenu tortu pospite očišćenim ribizlama i prelijte prelivom.

Tajnikuvar.rs - 2011.