Čupava torta

27382 Cupava-Plazma-torta iffPotrebno je:

ZA KORE 10 belanaca, 10 žumanaca, 300 g šećera, 150 g ?plazme mlevene?, 150 g mlevenih badema, 3 kašike kakaoa
ZA FIL
5 jaja, 300 g šećera, 150 g ?bambi? čokolade za kuvanje, 2 kašike brašna, 2 kašike mlevene kafe, 350 g maslaca, 50 g suvog grožđa, 2,5 dl ruma
ZA UKRAŠAVANJE 500 ml slatke pavlake

Priprema:

Za kore umutite žumanca sa šećerom, dodajte ?plazmu mlevenu?, bademe i kakao. Kada smesa postane kompaktna, dodajte umućena belanca i lagano promešajte varjačom. Masu izlijte u četiri podmazana okrugla pleha i pecite na 200 stepeni. Za fil umutite jaja sa šećerom, dodajte brašno i kafu, pa dobijenu smesu kuvajte na pari. Kada se šećer istopi, dodajte čokoladu za kuvanje i nastavite da kuvate dok fil ne počne da se zgušnjava. Kada se fil ohladi, dodajte mu penasto umućen maslac, te mutite mikserom dok ne dobijete kompaktan fil. Ubacite suvo grožđe koje ste prethodno potopili u rum, pa sve dobro izmešajte. Kore natopite rumom, svaku premažite filom, a poslednju umućenom pavlakom.

Limun torta

limun-tortaPotrebno je:

Za koru: 250 g brašna, 150 g maslaca, 30 g šećera u prahu, 60 g šećera, 30 g mlevenih badema, prstohvat soli i celo jaje.
Za krem od limuna: sok i strugana kora od 3 limuna, 4 jajeta, 200 g šećera u prahu, 100 g maslaca. Za puslica koru: 2 belanca, 150 g šećera i 0,5 dl vode.

Priprema:

Pomešajte brašno, dve vrste šećera, mlevene bademe i so, dodajte komadiće maslaca i mesite vrhovima prstiju da dobijete rastresitu masu. Dodajte jaje i sve premesite. Od dobijenog rastresitog testa formirajte jufku, umotajte je u providnu foliju i čuvajte preko noći u frižideru. Ohlađeno testo istanjite na brašnom posutoj radnoj površini i njime obložite podmazan okrugli kalup za torte. Izbockajte viljuškom na nekoliko mesta, prekrijte kolačarskim papirom, odozgo položite šaku pasulja i pecite 30 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni.

Opširnije: Limun torta

Tart sa višnjama i jogurtom

tart-sa-visnjama-i-jogurtomPotrebno je:

150 g brašna, 1/2 kašike limunove kore, 60 g kristal šećera, 1 kesica vanil šećera, 80 g butera, 30 g mlevenih badema, 1 jaje, 1 kašika hladne vode. Za fil: 200 g nemasnog jogurta, 250 g švapskog sira, 1 čaša slatke pavlake, 40 g šećera u prahu, 3 kašike soka od ceđenog limuna, 1 kesica želatina u prahu, 300 g očišćenih višanja.


Priprema:

Sve sastojke za testo pomešajte u većoj posudi i rukama oblikujte tanko testo, pa ga umotajte u plastičnu foliju i ostavite u frižideru najmanje dva časa. Kasnije zagrejte rernu na 180 stepeni, a testo razvucite pomoću oklagije na foliji u kojoj je stajalo i stavite u kalup za tortu koji ste prethodno namazali sa malo butera. Testo izbockajte čačkalicom ili viljuškom, pa ga prekrijte kolačarskim papirom i pecite oko 10 minuta. Zatim sklonite papir i pecite još pet minuta, pa izvadite da se ohladi. U vodu potopite želatin na 10 minuta, pa ga na pari lagano pripremite. Pomešajte i umutite sve sastojke za fil osim višanja i u to sipajte želatin, pa zajedno ponovo dobro umutite. Sačuvajte nekoliko višanja, a ostatak iseckajte na polovine ili četvrtine i stavite u fil. Na ohlađeno testo sipajte fil, tart ukrasite celim višnjama i ostavite u frižideru da se hladi nekoliko časova pre posluživanja.

Cappuccino torta

Cappuccino-tortaPriprema biskvitnog tijesta

    Tamnu čokoladu razlomite na kockice pa ju zajedno sa maslacem rastopite u lončiću na pari.
    Rastopljenu čokoladu i maslac ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
    Jaja tucite električnim mikserom s metlicama pri najvećoj brzini dok ne dobijete pjenastu smjesu.
    Vanilin šećer pomiješajte sa šećerom i soli pa postepeno dodavajte istučenoj smjesi od jaja i miješajte još 3 minute.
    Prašak za pecivo pomiješajte sa pšeničnim brašnom i prahom za cappuccino pa prosijte na masu od jaja i umiješajte električnim mikserom pri najnižoj brzini.
    U smjesu na samom kraju pažljivo dodajte ohlađenu smjesu od maslaca i čokolade i promiješajte.

Pečenje biskvitnog tijesta

    Kalup za torte promjera 26 cm obložite masnim pek papirom.
    U kalup ulijte pripravljenu smjesu za biskvitno tijesto i poravnajte.
    Pećnicu prethodno zagrijte na 180°C pa tortu stavite na pečenje oko 30 minuta.
    Ispečeno biskvitno tijesto iskrenite na rešetku za kolače koju ste obložili pek pairom i ostavite biskvit da se ohladi na sobnoj temperaturi.
    Od ohlađenog biskvita odvojite pek papir pa biskvit vodoravno prerežite.

Opširnije: Cappuccino torta

Diplomatska torta

diplomatska-tortaPotrebno je:

Dva paketa gotovog smrznutog lisnatog testa, jedan okrugli list gotovog patišpanja za torte prečnika 26 cm, 4 žumanca, 30 g brašna, 4 dl mleka, 100 g šećera, 2,5 dl slatke pavlake, 100 g oljuštenih, pečenih badema, tri-četiri "ptiber" keksa, kašika-dve ruma i šećer u prahu.

Priprema:

Lisnato testo odmrznite na sobnoj temperaturi, istanjite u krug da dobijete dve tanke kore prečnika 26 cm i položite ih na dva, naopako okrenuta pleha, preko kojih ste raširili listove kolačarskog papira.

Pospite šećerom u prahu, izbockajte viljuškom i svaku koru pecite po 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. U međuvremenu penasto umutite žumanca sa šećerom, dodajte brašno, zatim razredite mlakim mlekom, pa mutite još minut-dva i kuvajte na sasvim slaboj temperaturi da se krem zgusne.

Sklonite s ringle i ostavite da se sasvim ohladi. U ohlađen krem postepeno sipajte umućen šlag od slatke pavlake i lagano promešajte. Pečene kore od lisnatog testa ohladite. Jednu koru položite na poslužavnik, premažite trećinom pripremljenog krema, odozgo položite koru od gotovog patišpanja, poprskajte rumom, premažite drugim slojem krema i poklopite drugom korom od lisnatog testa. Celu tortu premažite ostatkom krema i ukrasite mešavinom grubo mlevenih badema i keksa.

Tajnikuvar.rs - 2011.