Torta sa čokoladom i borovnicama

torta sa cokoladom i borovnicamaPotrebno je:

300 g mlevenog keksa, 150 ml soka od jabuke, 450 g sitnog sira od obranog mleka, 400 ml slatke pavlake, 100 g šećera u prahu, 200 g čokolade, 500 g borovnica

Priprema:

Keks pomešati sa sokom od jabuke, sjediniti i smesu za koru staviti u kalup. Čokoladu rastopiti i prohladiti. Umutiti u činiji sitan sir sa šećerom. Dodati čokoladu u umućenu pavlaku. Polovinu borovnica staviti na koru od keksa, premazati polovinom fila, dodati ostatak borovnica i preostali fil. Ukrasiti i dobro ohladiti tortu.

Ruskinjice

ruskinjicePOTREBNO JE:

ZA TESTO: 2 jajeta, 100 g šećera, 60 ml ulja, 60 ml soka od pomorandže, 125 g brašna, 2 ravne kašike praška za pecivo

ZA FIL: 4 listića želatina, 125 ml votke, 100 g šećera, 1 puding od vanile, 300 ml mleka ili soka od pomorandže, 200 ml slatke pavlake, 2 pomorandže isečene na kockice

ZA GARNIRANJE: mrvljena bela čokolada

PRIPREMA:

Izmešajte jaja sa šećerom, uljem i sokom, umutite mikserom, dodajte brašno s praškom za pecivo i ispecite koru. Prohlađenu potom presecite da dobijete tri kore. Napravite želatin po uputstvu na pakovanju. Pomešajte votku sa šećerom i prahom za puding. Stavite mleko ili sok da se kuva, umešajte izmešani prah za puding i kuvajte uz mešanje. Želatin ocedite i uz mešanje rastopite u vrelom pudingu. Kad se prohladi, dodajte umućenu slatku pavlaku. Ređajte naizmenično koru, fil i pomorandže. Ukrasite mrvljenom belom čokoladom.

Šlag kocke

slag kockePotrebno je:

150 g maslaca, 125 g šećera u prahu, vanilin šećer, 3 žumanca, 50 g seckanih badema, 125 ml slatke pavlake, gotova kora za tortu, kašičica kakaoa

Priprema:

Penasto umutite maslac, pa mu postepeno dodajte šećer i vanilin šećer. Ujednačenoj smesi dodajte jedno po jedno žumance, bademe i slatku pavlaku. Gotovu koru za tortu podelite na dva dela. Prvi deo stavite na tacnu, preko premažite fil, preko fila stavite drugu koru, pa ostatak fila. Tortu pospite kakaom.

Frape torta

frape tortaPOTREBNO JE

ZA TESTO 75 g sirove marcipan mase, 150 g maslaca, 125 g šećera, 1 kesica vanilin šećera, 3 jajeta, 125 g brašna, na vrh noža praška za pecivo ZA FIL 8 listića želatina, 300 g kupina, 100 ml soka od ribizle, 2 kašike limunovog soka, 75 g šećera, 1 kesica vanilin šećera, 500 g sremskog sira, 400 ml umućene slatke pavlake

ZA DEKORACIJU kesica šlaga, ribizle

PIPREMA

Umutite marcipan masu mikserom da dobijete glatko testo. Postepeno umešajte šećer i vanilin šećer i mutite dok ne dobijete kompaktnu masu. Umešajte jaja, jedno po jedno, i mutite i dalje. Dodajte zatim i brašno pomešano s praškom za pecivo. Testo pecite na 180 stepeni 25 minuta. Kad se malo prohladi, podelite na tanju i deblju koru. Napravite želatin po uputstvu na pakovanju. Kupine izgnječite i pomešajte sa sokom, limunovim sokom, šećerom, vanilin šećerom. Umešajte u masu želatin, pa onda sir i umućenu slatku pavlaku. Tanku koru nafilujte, preko stavite deblju i završite filom. Ukrasite šlagom i ribizlama.

Šarlota torta

sarlota tortaPotrebno je:

300 g plazma kaksa, 300 g mlevene plazme, 5 žumanaca, 250 g maslaca, 250 g šećera u prahu, 100 g  čokolade za kuvanje, 50 g suvog grožđa natopljenog u rumu, 100 g seckanih žele bombona, 10 g prženih oraha, 100 g prženih lešnika, sok od 4 pomorandže, 400 ml mleka, 0,5 l slatke pavlake

Priprema:

Plazmu umočite u mlako mleko i poređajte po obodu i dnu šerpe ili kalupa. Žumanca, maslac i šećer umutite mikserom i dodajte otopljenu čokoladu, mlevenu plazmu, orahe, lešnik i ceđenu pomorandžu. Izmešajte masu i dodajte oceđeno suvo grožđe i seckane žele bombone. Filom napunite kalup i ostavite pet-šest sati u frižideru da se dobro ohladi. Ulupajte slatku pavlaku i dekorišite šarlotu.

Tajnikuvar.rs - 2011.