Andjeoski kolač s kremom od jagodaLagana, ukusna i šarena letnja poslastica nezaboravnog ukusa…
Potrebno je:
za kolač: 400 g šećera u prahu, 160 g mekog brašna za kolače, prosejanog, 12 belanaca, veći prstohvat soli, 1 kašičica praška za pecivo, 1 kašičica soka od limuna, kora od 1 limuna
za krem od jagoda: 7-8 jagoda, 120 g putera, omekšalog, prstohvat soli, par kapi ekstrakta vanile, 125 g šećera u prahu

Priprema:
Kolač: zagrejte rernu na 180°C. Pomešajte 100 g šećera sa brašnom, pa prosejte 4 puta. Sklonite sa strane.Mikserom umutite belanca sa solju i praškom za pecivo da dobijete meki šne. Dok mikser i dalje radi, dodajte perostali šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Dodajte mu sok i koru limuna, pa mutite dok šne ne bude veoma gust, još oko 2 minuta. U šne potom dodajte četvrtinu smese od brašna, pa špatulom pažljivo pokretima odozdo nagore umešajte brašno u šne. Ponavljajte postupak dok ne utrošite sve brašno.Sipajte u nepodmazan kvadratni kalup veličine oko 23 cm.

Poravnajte površnu špatulom, pa pecite 40 minuta. Izvadite kalup iz rerne, pa ga izvrnite naopačke na čistu krpu i ostavite tako dok se kolač ne ohladi. Potom izvadite kolač iz kalupa.
U medjuvremenu, napravite krem: krupno izblendirajte jagode, a puter mikserom umutite sa solju da bude penast. Potom u puter umešajte šećer, pa dodajte pire od jagoda i vanilu. Izmešajte tek da se sve spoji, pa namažite po površini kolača. Ohladite, isecite na kocke i poslužite.

OSTAVI KOMENTAR