Zimski sladoled

Zimski sladoledUkoliko vaša porodica obožava sladoled za osveženje možete ga napraviti na nekoliko načina da bude zdraviji i ukusniji  od običnog sladoleda.
Ako napravite sladoled po svom ukusu dodajte nekoliko vrsta začina ili seckano voće jer tu su vitamini i hranljiva vlakna.Dodati koštunjavog voća iseckanog na sitne komadiće npr.lešnika, oraha, badema, pistaća itd, koji sadrži puno proteina, kalcijuma, antioksidansa, Omega 3 masne kiseline.Umesto standardnog sladoleda možete oljuštiti 2-3 banane rashladite stavite u blender izmutite dok ne postane kremasto dodajte isitnjeno koštunjavo voće, umućen šlag ili slatku pavlaku zatim dobro izmešajte i uživajte!

Andjeoski kolač s kremom od jagoda

Andjeoski kolač s kremom od jagodaLagana, ukusna i šarena letnja poslastica nezaboravnog ukusa…
Potrebno je:
za kolač: 400 g šećera u prahu, 160 g mekog brašna za kolače, prosejanog, 12 belanaca, veći prstohvat soli, 1 kašičica praška za pecivo, 1 kašičica soka od limuna, kora od 1 limuna
za krem od jagoda: 7-8 jagoda, 120 g putera, omekšalog, prstohvat soli, par kapi ekstrakta vanile, 125 g šećera u prahu

Priprema:
Kolač: zagrejte rernu na 180°C. Pomešajte 100 g šećera sa brašnom, pa prosejte 4 puta. Sklonite sa strane.Mikserom umutite belanca sa solju i praškom za pecivo da dobijete meki šne. Dok mikser i dalje radi, dodajte perostali šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Dodajte mu sok i koru limuna, pa mutite dok šne ne bude veoma gust, još oko 2 minuta. U šne potom dodajte četvrtinu smese od brašna, pa špatulom pažljivo pokretima odozdo nagore umešajte brašno u šne. Ponavljajte postupak dok ne utrošite sve brašno.Sipajte u nepodmazan kvadratni kalup veličine oko 23 cm.

Opširnije: Andjeoski kolač s kremom od jagoda

Najfinije kremaste poslastice

Otkrivamo vam tajnu pravljenja najlepših kremastih poslastica po francuskom receptu, koji će oduševiti sve ljubitelje slatkiša.

cokoladni musKlasičan čokoladni mus
Potrebno je:
250 ml mleka, 200 g crne čokolade sa 70 % kakaoa, 50 g mlečne čokolade sa 40 % kakaoa, 2 žumanca, 30 g maslaca, 200 ml slatke pavlake sa 35 % masnoće
Priprema:
Izrendajte obe vrste čokolade, pomešajte ih i iz tri puta prelijte vrelim mlekom. Dok polako dolivate mleko, mutite smesu žicom sve dok ne postane glatka i sjajna. U još toplu smesu, otprilike 45 stepeni, dodajte dobro umućena žumanca, listiće maslaca i sve umutite mikserom. Polako dodajte ulupanu pavlaku, pa blago promešajte. Mus treba da bude u polutečnom stanju, mlak, oko 30 stepeni, pre nego što ga razlijete u posude. Ostavite posude da odstoje u frižideru najmanje dva sata pre služenja. Idealna temperatura za degustaciju ove poslastice je 13 stepeni.

Opširnije: Najfinije kremaste poslastice

Krem od limete

Krem od limetePotrebno je:
2 limete, 4 kašike šećera, 125 ml slatke pavlake i 6 kašika suvog belog vina.
Za ukrašavanje: limeta, listić mente i malo šarenih šećernih bombonica.

Priprema:
U velikoj posudi umutite hladnu slatku pavlaku sa šećerom, umešajte kašiku po kašiku vina, dodajte rendanu koru i sok od limete. Krem sipajte u dekorativne čaše i ohladite u frižideru 30 minuta. Pre serviranja desert ukrasite tankim kriškama limete, listićem nane i šarenim šećernim bombonicama.

Džem od kupina

dzem-od-kupinaPotrebno je:

3 kg svežih kupina, 600 g šećera i kesica želatina.

Priprema:

Kupine dobro operite, ocedite, stavite u posudu i kuvajte bez dodavanja vode, uz stalno mešanje.Kada masa proključa, smanjite temperaturu, kuvajte još 10 minuta, sklonite s ringle, izmiksajte štapnim mikserom, dodajte šećer i sačekajte da masa ponovo proključa. Zatim dodajte želatin pripremljen prema uputstvu na kesici i kuvajte još minut-dva, uz stalno mešanje.Još toplu masu sipajte u sterilisane tegle koje ste zagrejali u rerni. Tegle hermetički zatvorite, okrenite ih naopako, vratite u još toplu, ali isključenu rernu i ostavite da se preko noći hlade. Čuvajte na hladnom, suvom mestu.

Tajnikuvar.rs - 2011.