Krem sa kupinama

krem-sa kupinamaPotrebno je za 4 osobe:
400 g kupina, 5 listova crvenog želatina, sok i rendana kora od limete, 100 g šećera, 150 ml slatke pavlake, 2 belanceta i nekoliko kolutova limete i kupina za ukrašavanje.

Priprema:
Listove želatina omekšajte u hladnoj vodi. Kupine operite, ocedite (neliko komada ostavite za ukrašavanje) i skuvajte sa šećerom, tri kašike vode i sokom od limete, na umerenoj temperaturi oko osam minuta, povremeno promešajte. Sklonite s ringle, malo ohladite i ispasirajte kroz cediljku. Oceđene listove želatina dodajte u voćni pire, zagrejte na laganoj vatri, promešajte i ostavite u frižideru 90 minuta, dok ne počne da se zgušnjava. Za to vreme, izmiksajte slatku pavlaku i rendanu koru od limete. Umutite čvrst sneg od belanaca, sjedinite sa šlagom od slatke pavlake i pažljivo umešajte u krem od kupina. Sipajte u plastične kalupe, prekrijte plastičnom folijom i ohladite još tri sata. Ledeni krem ukrasite kolutovima limete, kupinama i servirajte.

Sladoled rolat sa malinama

SLADOLED ROLAT SA MALINAMAPotrebno je:
100 g mlečne čokolade, 3 jaja, 150 g šećera, 200 g malina, 1 kesica vanillin šećera, 4 kašike kornfleksa, 250 g neslanog krem sira, 150 ml slatke pavlake.

Priprema:
Mikserom umutite jaja sa 50 grama šećera, pa dodajte istopljenu mlečnu čokoladu i trećinu slatke pavlake i umutite u glatku smesu. Izlijte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite 15 minuta u zagrejanoj rerni na 150 stepeni. Ispečenu koru zajedno sa papirom zavijte u rolat i ostavite da se na sobnoj temperaturi ohladi. Za to vreme krem sir mikserom umutite s ostatkom šećera i slatke pavlake. Ohlađen rolat odvijte, premažite ga filom (ostavite kašiku fila za premaz rolata), preko pospite sa tri kašike izmrvljenog kornfleksa, odozgo rasporedite maline i pospite ih vanilin šećerom. Uvijte u rolat, premažite preostalim filom i odozgo pospite izmrvljeni kornfleks. Stavite u frižider da se dobro ohladi.

Zimski sladoled

Zimski sladoledUkoliko vaša porodica obožava sladoled za osveženje možete ga napraviti na nekoliko načina da bude zdraviji i ukusniji  od običnog sladoleda.
Ako napravite sladoled po svom ukusu dodajte nekoliko vrsta začina ili seckano voće jer tu su vitamini i hranljiva vlakna.Dodati koštunjavog voća iseckanog na sitne komadiće npr.lešnika, oraha, badema, pistaća itd, koji sadrži puno proteina, kalcijuma, antioksidansa, Omega 3 masne kiseline.Umesto standardnog sladoleda možete oljuštiti 2-3 banane rashladite stavite u blender izmutite dok ne postane kremasto dodajte isitnjeno koštunjavo voće, umućen šlag ili slatku pavlaku zatim dobro izmešajte i uživajte!

Osvežavajući desert

Osvezavajuci desert

Potrebno je:
500 g jagoda, 500 g rebarbare, 150 g smedjeg šećera, štapić vanile, 250 ml slatke pavlake i malo putera za podmazivanje.

 

Priprema:
Jagode operite, očistite i isecite na kriške, a rebarbaru na sitne komade. Pleh premažote puterom, rasporedite jagode i rabarbaru, pospite smedjim šećerom i pecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni (posle 10 minuta promešajte). Umutite šlag od slatke pavlake sa semenkama vanile. U staklene dekorativne čaše prvo sipajte voćni kompot, stavite nekoliko kašika šlaga, ukrasite jagodama i servirajte toplo ili hladno.

Andjeoski kolač s kremom od jagoda

Andjeoski kolač s kremom od jagodaLagana, ukusna i šarena letnja poslastica nezaboravnog ukusa…
Potrebno je:
za kolač: 400 g šećera u prahu, 160 g mekog brašna za kolače, prosejanog, 12 belanaca, veći prstohvat soli, 1 kašičica praška za pecivo, 1 kašičica soka od limuna, kora od 1 limuna
za krem od jagoda: 7-8 jagoda, 120 g putera, omekšalog, prstohvat soli, par kapi ekstrakta vanile, 125 g šećera u prahu

Priprema:
Kolač: zagrejte rernu na 180°C. Pomešajte 100 g šećera sa brašnom, pa prosejte 4 puta. Sklonite sa strane.Mikserom umutite belanca sa solju i praškom za pecivo da dobijete meki šne. Dok mikser i dalje radi, dodajte perostali šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Dodajte mu sok i koru limuna, pa mutite dok šne ne bude veoma gust, još oko 2 minuta. U šne potom dodajte četvrtinu smese od brašna, pa špatulom pažljivo pokretima odozdo nagore umešajte brašno u šne. Ponavljajte postupak dok ne utrošite sve brašno.Sipajte u nepodmazan kvadratni kalup veličine oko 23 cm.

Opširnije: Andjeoski kolač s kremom od jagoda

Tajnikuvar.rs - 2011.