Najfinije kremaste poslastice

Otkrivamo vam tajnu pravljenja najlepših kremastih poslastica po francuskom receptu, koji će oduševiti sve ljubitelje slatkiša.

cokoladni musKlasičan čokoladni mus
Potrebno je:
250 ml mleka, 200 g crne čokolade sa 70 % kakaoa, 50 g mlečne čokolade sa 40 % kakaoa, 2 žumanca, 30 g maslaca, 200 ml slatke pavlake sa 35 % masnoće
Priprema:
Izrendajte obe vrste čokolade, pomešajte ih i iz tri puta prelijte vrelim mlekom. Dok polako dolivate mleko, mutite smesu žicom sve dok ne postane glatka i sjajna. U još toplu smesu, otprilike 45 stepeni, dodajte dobro umućena žumanca, listiće maslaca i sve umutite mikserom. Polako dodajte ulupanu pavlaku, pa blago promešajte. Mus treba da bude u polutečnom stanju, mlak, oko 30 stepeni, pre nego što ga razlijete u posude. Ostavite posude da odstoje u frižideru najmanje dva sata pre služenja. Idealna temperatura za degustaciju ove poslastice je 13 stepeni.

Opširnije: Najfinije kremaste poslastice

Džem od kupina

dzem-od-kupinaPotrebno je:

3 kg svežih kupina, 600 g šećera i kesica želatina.

Priprema:

Kupine dobro operite, ocedite, stavite u posudu i kuvajte bez dodavanja vode, uz stalno mešanje.Kada masa proključa, smanjite temperaturu, kuvajte još 10 minuta, sklonite s ringle, izmiksajte štapnim mikserom, dodajte šećer i sačekajte da masa ponovo proključa. Zatim dodajte želatin pripremljen prema uputstvu na kesici i kuvajte još minut-dva, uz stalno mešanje.Još toplu masu sipajte u sterilisane tegle koje ste zagrejali u rerni. Tegle hermetički zatvorite, okrenite ih naopako, vratite u još toplu, ali isključenu rernu i ostavite da se preko noći hlade. Čuvajte na hladnom, suvom mestu.

Sladoled od malina

Sladoled od malinaPOTREBNO JE

270 g malina, 2 banane, 40 g meda, 200 g kisele pavlake, kašika narendane pomorandžine kore, 100 ml slatke pavlake

PRIPREMA


Maline i banane izmiksujte u ujednačenu kašu. Dodajte med, kiselu pavlaku i dobro umutite mikserom. Slatku pavlaku dobro umutite u šlag i sastavite sa smesom od malina. Smesu preručite u sud ili kalupe i ostavite tri-četiri sata u zamrzivač. Sladoled poslužite s malinama i prelivom od čokolade.

 

Egzotični sladoledi koje možete napraviti kod kuće

sladoled fbAko želite isprobati nešto novo, osvježenje potražite u neobičnim sladoledima koje možete napraviti i sami.

Sladoled s balsamicom

Sastojci: 3 žutanjka, 70 g šećera u prahu, 250 g mascarponea, 200 g slatkog vrhnja, paketić vanilin šećera, 1 velika žlica tamnog aceta balsamica, 250 g jagoda.

Priprema: Istucite žumanjke sa šećerom u prahu, postupno dodajte mascarpone. U drugoj posudi pomiješajte slatko vrhnje i vanilin šećer te umiješajte u kremu s žumanjcima. Dodajte balsamico i lagano pomiješajte žlicom tako da ostane vidljiv. Zamrznite mješavinu (oko četiri sata). Narežite jagode na tanke ploške i zasladite s malo šećera u prahu. Poslužiti sa sladoledom, a na svaku porciju još dodajte nekoliko kapi balsamica.

Sladoled od lavande i meda

Sastojci: 300 ml mlijeka, 250 g slatkog vrhnja, 1 velika žlica suhih cvjetova lavande, 4 žumanjka, 120 g meda od lavande, 1 mala žlica gustina u prahu

Opširnije: Egzotični sladoledi koje možete napraviti kod kuće

Čokokiko ? sladoled od čokolade i kikirikija

Sladoled-od-cokoladePotrebno je:

0,5l vode
4 žlice šećera
300g cokolade
200g kikirikija

Priprema:


Prokuhati 0,5l vode i 4 žlice šećera da se dobije uspinovana masa. Kada provrije dodati 300g čokolade i miješati dok se masa ne zgusne. Kada masa dobije željenu gustoću skloniti sa vatre, ohladiti i u nju dodati 200g kikirikija i dobro promiješati. Dobivenu masu rasporediti u 4 posude ostaviti u zamrzivač da se zamrzne. Dobiveni desert služiti kao sladoled.

Tajnikuvar.rs - 2011.