Andjeoski kolač s kremom od jagoda

Andjeoski kolač s kremom od jagodaLagana, ukusna i šarena letnja poslastica nezaboravnog ukusa…
Potrebno je:
za kolač: 400 g šećera u prahu, 160 g mekog brašna za kolače, prosejanog, 12 belanaca, veći prstohvat soli, 1 kašičica praška za pecivo, 1 kašičica soka od limuna, kora od 1 limuna
za krem od jagoda: 7-8 jagoda, 120 g putera, omekšalog, prstohvat soli, par kapi ekstrakta vanile, 125 g šećera u prahu

Priprema:
Kolač: zagrejte rernu na 180°C. Pomešajte 100 g šećera sa brašnom, pa prosejte 4 puta. Sklonite sa strane.Mikserom umutite belanca sa solju i praškom za pecivo da dobijete meki šne. Dok mikser i dalje radi, dodajte perostali šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Dodajte mu sok i koru limuna, pa mutite dok šne ne bude veoma gust, još oko 2 minuta. U šne potom dodajte četvrtinu smese od brašna, pa špatulom pažljivo pokretima odozdo nagore umešajte brašno u šne. Ponavljajte postupak dok ne utrošite sve brašno.Sipajte u nepodmazan kvadratni kalup veličine oko 23 cm.

Opširnije: Andjeoski kolač s kremom od jagoda

Krem od limete

Krem od limetePotrebno je:
2 limete, 4 kašike šećera, 125 ml slatke pavlake i 6 kašika suvog belog vina.
Za ukrašavanje: limeta, listić mente i malo šarenih šećernih bombonica.

Priprema:
U velikoj posudi umutite hladnu slatku pavlaku sa šećerom, umešajte kašiku po kašiku vina, dodajte rendanu koru i sok od limete. Krem sipajte u dekorativne čaše i ohladite u frižideru 30 minuta. Pre serviranja desert ukrasite tankim kriškama limete, listićem nane i šarenim šećernim bombonicama.

Džem od kupina

dzem-od-kupinaPotrebno je:

3 kg svežih kupina, 600 g šećera i kesica želatina.

Priprema:

Kupine dobro operite, ocedite, stavite u posudu i kuvajte bez dodavanja vode, uz stalno mešanje.Kada masa proključa, smanjite temperaturu, kuvajte još 10 minuta, sklonite s ringle, izmiksajte štapnim mikserom, dodajte šećer i sačekajte da masa ponovo proključa. Zatim dodajte želatin pripremljen prema uputstvu na kesici i kuvajte još minut-dva, uz stalno mešanje.Još toplu masu sipajte u sterilisane tegle koje ste zagrejali u rerni. Tegle hermetički zatvorite, okrenite ih naopako, vratite u još toplu, ali isključenu rernu i ostavite da se preko noći hlade. Čuvajte na hladnom, suvom mestu.

Najfinije kremaste poslastice

Otkrivamo vam tajnu pravljenja najlepših kremastih poslastica po francuskom receptu, koji će oduševiti sve ljubitelje slatkiša.

cokoladni musKlasičan čokoladni mus
Potrebno je:
250 ml mleka, 200 g crne čokolade sa 70 % kakaoa, 50 g mlečne čokolade sa 40 % kakaoa, 2 žumanca, 30 g maslaca, 200 ml slatke pavlake sa 35 % masnoće
Priprema:
Izrendajte obe vrste čokolade, pomešajte ih i iz tri puta prelijte vrelim mlekom. Dok polako dolivate mleko, mutite smesu žicom sve dok ne postane glatka i sjajna. U još toplu smesu, otprilike 45 stepeni, dodajte dobro umućena žumanca, listiće maslaca i sve umutite mikserom. Polako dodajte ulupanu pavlaku, pa blago promešajte. Mus treba da bude u polutečnom stanju, mlak, oko 30 stepeni, pre nego što ga razlijete u posude. Ostavite posude da odstoje u frižideru najmanje dva sata pre služenja. Idealna temperatura za degustaciju ove poslastice je 13 stepeni.

Opširnije: Najfinije kremaste poslastice

Egzotični sladoledi koje možete napraviti kod kuće

sladoled fbAko želite isprobati nešto novo, osvježenje potražite u neobičnim sladoledima koje možete napraviti i sami.

Sladoled s balsamicom

Sastojci: 3 žutanjka, 70 g šećera u prahu, 250 g mascarponea, 200 g slatkog vrhnja, paketić vanilin šećera, 1 velika žlica tamnog aceta balsamica, 250 g jagoda.

Priprema: Istucite žumanjke sa šećerom u prahu, postupno dodajte mascarpone. U drugoj posudi pomiješajte slatko vrhnje i vanilin šećer te umiješajte u kremu s žumanjcima. Dodajte balsamico i lagano pomiješajte žlicom tako da ostane vidljiv. Zamrznite mješavinu (oko četiri sata). Narežite jagode na tanke ploške i zasladite s malo šećera u prahu. Poslužiti sa sladoledom, a na svaku porciju još dodajte nekoliko kapi balsamica.

Sladoled od lavande i meda

Sastojci: 300 ml mlijeka, 250 g slatkog vrhnja, 1 velika žlica suhih cvjetova lavande, 4 žumanjka, 120 g meda od lavande, 1 mala žlica gustina u prahu

Opširnije: Egzotični sladoledi koje možete napraviti kod kuće

Tajnikuvar.rs - 2011.