Potrebno je:
2 kg crvenih čvrstih i mesnatih paprika, 1 kg celera, 2 čena belog luka, 250 g krupne morske soli, jabukovo sirće, maslinovo ulje, so
Priprema:
Operite paprike i obrišite ih. Očistite ih od peteljki i semenki, pa ih isecite na komadiće. Oljuštite beli luk, a čenove isecite na listiće. Očistite celer, operite ga i iseckajte na komadiće.
Stavite povrće u veći sud, posolite ga i ostavite da odstoji 24 časa, povremeno mešajući. Ocedite povrće u cediljci za testenine, pa ga prebacite u drugi sud i prelijte sirćetom. Ostavite ga da odstoji još 12 sati, pa ga još jednom ocedite i rasporedite u jednom sloju na čistoj krpi da se ocedi od viška tečnosti. Rasporedite povrće u sterilizovane tegle, nalijte maslinovo ulje da ga potpuno prekrije, zatvorite tegle i sterilizujte ih 20 minuta. Nakon mesec dana biće spremne za upotrebu, a mogu da stoje pet- šest meseci.