Punjene lignje u sosuPotrebno je:

10 velikih lignji, 2 dl maslinovog ulja, 1 dl belog vina i 2 dl soka od paradajza. Za fil: kraci od lignji, 2 glavice crnog luka, 5 čenova belog luka, šolja pirinča, 2 paradajza, kašika iseckanog peršuna, 2 šake kikirikija, 10 zelenih maslina, so i biber po ukusu.

Lignje dobro operite i odsecite im krake, pa ih odložite za fil, a tela ocedite od vode. Skuvajte pirinač. Zagrejte 0,5 dl maslinovog ulja u dubokom tiganju za prženje, dodajte sitno iseckani beli i crni luk, kada omekšaju posle nekoliko sekundi dodajte krake lignji, pirinač, iseckani kikiriki, paradajz i peršun. Posolite i pobiberite, promešajte i ovom smesom punite lignje i zatvarajte ih čačkalicom. Zagrejte ostatak maslinovog ulja i na njemu pržite lignje oko 3 minuta. U posudi za kuvanje pomešajte sok od paradajza i belo vino, dodajte pržene lignje i kuvajte na umerenoj temperaturi oko 20 minuta. Lignje sipajte u tanjire, izvadite čačkalice i preko njih sipajte ostatak sosa od paradajza. Servirajte toplo.

OSTAVI KOMENTAR