Šta je losos i kakva je to riba?

Grilovani lososLosos ili lat. Salmo salar, je riba iz porodice Salmonidae gde spadaju i mladica i pastrmka. Karakteristično za ovuribu je to što živi u morskoj vodi, dok se mresti u slatkim vodama. kako je prepoznati? Osim kalifornijske pastrmke, koja joj je samo donekle slična, na našim pijacama i u ribarnicama ne postoji riba slična lososu. Koža lososa je srebrnkasto sive boje sa tamnijim pegama. Meso je karakteristične narandžaste boje, prošarano masnoćom – to su one zdrave Omega 3 masne kiseline ili esencijalne masne kiseline koje naš organizam ne može sam da proizvede, što znači da ih moramo unositi hranom.

Ako se pitate šta su to esencijalne masne kiseline, one su gradivni element svake od naših ćelija u organizmu, to je deo koji utče na opšte stanje organizma i na celokupno zdravlje, one regulišu krvni pritisak, pojačavaju imunitet. Manjak esencijalnih masnih kiselina može dovesti do raznih poremećaja zdravlja, a nedostatak ovih kiselina može dovesti do nastanka mnogih bolesti i poremećaja kao što su npr. depresija ili agresivnost, artritis, rak…
Kao i do sada, za početak osnovni recept za pripremu ribe losos, a najjednostavniji način da pripremite lososa je:

 

Šnicle ili filete lososa stavite u odgovarajuću činiju. Preko njih sipajte sveže isceđen sok od jednog limuna, naseckane začinske trave: ruzmarin, bosiljak, peršun ili nekih drugih začinskih trava koje volite. Mnogi kažu da je kombinacija lososa i mirođije fenomenalna, ali pošto ja ne volim ni da je omirišim, a kamoli jedem, uopšte i ne razmišljam da je koristim kao začin. Vi ako volite, dodajte i naseckane mirođije preko lososa.

Prelijte sve sa malo maslinovog ulja i ostavite pokriveno da odstoji najmanje sat vremena uz povremeno okretanje da riba dobro upije sve mirise. Dok losos „odležava“ možete skuvati pirinač ili neki drugi prilog koji ćete poslužiti uz lososa. Samo pečenje ribe ne treba i ne sme da traje duže od 5-10 minuta, u zavisnosti od veličine komada koji se peče.

Gril tiganj (ili tiganj u kojem se peče bez masnoća) dobro zagrejte, stavljajte meso da se peče na srednje jakoj vatri. Nije potrebno dodavati masnoću, jer u marinadi u kojoj je stajao losos ima maslinovog ulja, a i samo meso lososa je masno.

Ako pečete filete lososa uvek prvo pecite stranu na kojoj je koža. Tek sada posolite i pobiberite ribu sa gornje strane. Kada koža dobije lepu boju, ili ako pečete potkovice kada meso porumeni, to je posle otprilike 3-4 minuta, lososa okrenite posolite i pobiberite i sa druge strane i pecite još 3-4 minuta.Ne treba je više okretati.

Kod ovakvog načina pečenja, problem je da se riba ne zalepi za podlogu i da se ne raspadne prilikom okretanja. Zato je okrećite pažljivo, a lepljenje možete sprečiti i tako što ćete je lagano pomerati prilikom pečenja i ne dozvoliti da se zalepi za dno tiganja. Vrlo je važno i da je ne okrećete više puta da se ne bi prepekla. Ovako pečeni losos treba da je sočan i mekan, a meso lososa u sredini treba da ostane ružičasto.

Neki porede losos sa biftekom: ako volite reš pečenu ribu ili meso – onda ova dva baš i nisu najbolji izbor za vas. Moram da priznam da ja ne spadam u one „krvožedne“ ljude koji mogu pojesti presno meso ili krvav biftek, čak ni ono što zovu dobro pečenim biftekom za mene je previše presno. Ista situacija je sa lososom. Duže pečenje, odnosno prepečeno meso bifteka ili lososa, nećete razlikovati od bilo kog drugog mesa ili ribe i zato je šteta trošiti ga na takav način. Odnosno, ili ih pravite kako treba, a ako vam se to ne sviđa najblje je da ih uopšte ne pravite.

OSTAVI KOMENTAR