Sastojci:
4 kašike susamovog ulja
1 kašika soja sosa
1 kašičica meda
1 čen belog luka
so, biber
čili u prahu
400 g svežeg bakalara (ili neke druge ribe)
1 crvena paprika
1 velika tikvica
1 mala konzerva ananasa u komadićima
8 škampa
Priprema:
1. Izmešati ulje, soja sos i med. Iseckati beli luk i umešati. Marinadu posoliti, pobiberiti i začiniti čilijem. Ribu kratko proprati, posušiti i iseći na krupne kocke. Potopiti ribu u marinadu, da odstoji 10 minuta. Tokom mariniranja, okrenuti jednom ribu.
2. U međuvremenu oprati i očistiti povrće. Papriku iseći na krupne komade, a tikvicu na deblje kolutove.
3. Izvaditi ribu iz marinade, ocediti i nanizati na nauljene ražnjiće, naizmenično sa škampima, paprikom, ananasom i tikvicom. Peći na roštilju oko 8 minuta, uz stalno premazivanje marinadom.
SUPERSAVET:
Ribu ne treba dugo peći ? kad bele, koagulisane belančevine počnu da cure iz mesa, onda je vreme da je skinete sa roštilja. U suprotnom, umesto sočne ribe, imaćete nešto tvrdo i žilavo, a što je prava šteta kad je u pitanju bakalar.