Kupiti duboko smrznutog jastoga u slanoj vodi ako nema svežeg.
Staviti vodu da proključa i spustiti jastoga da se kuva oko 10 – 15 min.
Služiti uz sos
ILI:
Staviti jastoga na dobro zagrejan roštilj i peći 10 minuta.
Služiti ga presečenog na pola sa prilozima.
JASTOG FRA DIAVOLO
POTREBNO:
3 jastoga po 600 g,1,2 kg oguljenog i iseckanog paradajza bez semenki,3 iseckana čena belog luka,2-3 kašike maslinovog ulja
1 kašičica seckanog peršuna, 1 limun,50 gr putera,300 gr pirinča
NACIN PRIPREME:
Jastoge skuvamo(oko 10-25 minuta), prerežemo ih po polovini, i stavimo u tanjir. Paradajz zajedno sa belim lukom na maslinovom ulju prodinstamo dok se ne dobije gust sos. Začinimo solju,biberom,i seckanim peršunom. Tu mešavinu sipamo pored jastoga i ukrasimo peršunom i izrezanim limunom.Prilog baren pirinač.
Nešto detaljnije o jastogu
Jastog živi na morskom dnu i to na dubinama preko 100 metara.Ne preporučuju se primerci preko 2.5 kg za jelo jer je meso žilavo.
Meso jastoga je na vrhu lestvice najukusnijih mesa a i niskokalorično je.Posuda za kuvanje za jastoga od 1 kg mora biti od 3.5 litara.jastog se spušta u kipuću vodu u kojoj je stavljno: lorberov list,malo majčine dušice,peršun i so.Kuva so oko 15-25 minuta a zavisi od veličine.
Kada se ohladi izvadi se meso sa makazama
i krckalicom za orahe(za klješta)