U danima posta na jelovniku mnogih porodica riba se nalazi mnogo češće nego inače. Pogledajte recepte za spremanje pijanog šarana i aromatične pastrmke.
Pijani šaran
Potrebno je: očišćen šaran od oko 1,5 do 2 kg, 2 limuna, 2 šargarepe, veza peršuna, dva-tri češnja belog luka, 1,5 dl belog vina, so, biber i ulje.
Ribu posolite spolja i iznutra i ostavite sa strane. Šargarepu oljuštite i izrendajte, peršun i beli luk sitno iseckajte, sve pomešajte i posolite. Ovim nadevom napunite utrobu šarana, i položite ga u dublji pleh. Gornju stranu šarana oštrim nožem na nekoliko mesta zasecite i u te ureze ubacite po pola kolutića limuna i po kolutić, dva belog luka. Sve prelijte uljem i mešavinom iste količine belog vina i vode. Prekrijte aluminijumskom folijom i pecite 45 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Pred kraj pečenja uklonite foliju i pecite još oko 30 minuta da šaran porumeni. Služite uz baren krompir posut peršunom i preliven limunovim sokom.
Aromatična pastrmka
Potrebno je: očišćena pastrmka od oko 1,2 kg, kašika usoljenih kapara, 3 usoljena inćuna, 3 lista lorbera, po nekoliko grančica peršuna, nane i majčine dušice, pola paprike iz turšije, manja glavica luka, čen belog luka, maslinovo ulje, 1 dl sirćeta, prstohvat šećera, so i biber u zrnu.
Posudu napunite sa 2 l vode, dodajte sirće i listove lorbera i kuvajte do vrenja. Kada voda proključa posolite, smanjite temperaturu i kuvajte još 30 minuta, pa dodajte nekoliko zrna bibera i kuvajte još 15 minuta. Skinite sa ringle i ostavite sa strane da se sasvim ohladi. Pastrmku položite u dublju posudu, prelijte ohlađenom tečnošću i kada ponovo proključa kuvajte najviše 10 minuta. Ostavite da se riba hladi u vodi u kojoj se kuvala. U manju posudu sipajte 1 dl ulja, dodajte dobro oprane inćune i mešajte viljuškom da dobijete kremastu masu. Dodajte oprane i oceđene kapare, seckanu papriku, beli i crni luk, peršun, nanu i majčinu dušicu, energično promešajte, prelijte kašikom sirćeta, dodajte prstohvat šećera i kuvajte na sasvim slaboj temperaturi 10 minuta, uz stalno mešanje. Ohlađenu pastrmku očistite od kostiju i filete položite na poslužavnik, prelijte pripremljenim sosom, poklopite i ostavite da 12 sati stoji na hladnom mestu, ali ne u frižideru. Služite hladno sa salatom od krompira.

OSTAVI KOMENTAR