Potrebno je:
400 g lingvina, 1 kg paradajza, so, biber, 80 ml maslinovog ulja, 200 g školjki, 200 g očišćenih račića, 150 g lignji, 200 g fileta bele ribe, 3 čena belog luka, 2 glavice crnog luka, kašika paradajz pirea, 80 ml vode, 1/3 šolje seckanog peršuna, rendani parmezan
Priprema:
Skuvajte lingvine u slanoj ključaloj vodi dok ne postanu al dente i ostavite sa strane. Zagrejte rernu na 180 stepeni i u njoj 25 minuta pecite paradajz koji ste prethodno prepolovili. Svaku polovinu zalijte s malo ulja i začinite. Pečeni paradajz ispasirajte u blenderu. Zagrejte polovinu ulja u tiganju i dinstajte školjke i račiće oko dva minuta, a potom ih izvadite. Dodajte lignje i dinstajte ih dva minuta. Sipajte još ulja i dinstajte usitnjenu ribu nekoliko minuta, pa je izvadite iz tiganja. Na preostalom ulju propržite beli i crni luk, dodajte smesu od paradajza, paradajz pire i vodu, pa krčkajte 10 minuta. U sos pažljivo dodajte morske plodove, začinite ga solju i biberom i umešajte seckani peršun.