Omiljenim italijanskim specijalitetom ne morate da se sladite samo u piceriji, možete ga pripremiti i kod kuće. Pica se brzo i lako priprema, a pruža neograničene mogućnosti za kombinovanje namirnica. Mi vam predlažemo recept sa belim vinom.
Izvorni oblik pice je tanak hleb pečen u rerni, prethodno prekriven sosom od paradajza, sirom i drugim nadevima. Iako je dugo smatrana manje poželjnom hranom, zbog podloge od belog brašna i nadeva preplavljenih zasićenim mastima, pica uz male izmene može da bude zdrava, ukusna i hranljiva večera ili užina.
Ukoliko želite da pojedete nešto lepše od sendviča ili da pripremite brzu večeru za prijatelje, opredelite se za picu, koja je uvek najbolje i najjednostavnije rešenje. Ne morate da je pravite na klasičan način, probajte nešto sasvim novo.
Potrebno je:
250 g brašna, 4 jaja, 150 ml maslinovog ulja, 150 ml belog vina, 200 g šunke, 100 g zelenih maslina, 100 g crnih maslina, 100 g kačkavalja, suvi biljni začin
Priprema:
1. U činiji pomešajte brašno, jaja, maslinovo ulje i vino, pa dodajte polovinu narendanog kačkavalja. Umesite testo i začinite ga suvim biljnim začinom.
2. Šunku iseckajte na kockice, a masline bez koštica podelite napola. Testo izlijte u pleh obložen papirom za pečenje, a rernu zagrejte na 200 stepeni.
3. Testo u plehu ravnomerno rasporedite i po njemu pobacajte iseckanu šunku i masline. Odozgo pospite ostatkom rendanog kačkavalja, stavite u rernu i pecite 20 minuta. Isecite na trouglove i servirajte.