knedle-sa-sljivamaPotrebno je:

2 šolje vode (šolja za meru je 2,5 dl), 2 šolje mekog brašna, kesica praška za pecivo, 0,5 dl ulja, jaje, 500 g zrelih šljiva, prezle, mast, šećer, cimet

Priprema:

 Ubacite so u vodu i stavite je da provri, dodajte ulje i skinite s vatre. Umešajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i jako mešajte da se ne bi stvorile grudvice. Kada se nakon desetak minuta prohladi, umešajte jaje i sjedinite ga s testom. Kidajte ili secite komadiće testa, pa u ruci praviti male palačinkice, stavljajte šljive bez koštica na sredinu i dobro ih zatvarajte da se ne raspadnu prilikom kuvanja. Gomboce spuštajte u vruću vodu u koju ste dodali pola kašičice soli, smanjite vatru, pa kada knedle isplivaju, kuvajte ih još 12?13 minuta. Pažljivo ih okrećite da se ne bi raspale. Kuvane gomboce uvaljajte u prezle propržene na masti, a možete im dodati šećer ili cimet, po ukusu.

OSTAVI KOMENTAR