baklava-sa-sljivamaPotrebno je:
kore za pitu 500 g, mlevenih oraha 500 g, suvih šljiva 300 g, šećera 800 g, vanilin šećera 3 kom, vode 600 ml, 1 kom limun, ulje po potrebi.

Priprema:
Prvo skuvati sirup, odnosno preliv za baklavu na sledeći način:
kašiku šećera sipati u šerpu i pustiti da se karamelizuje na vatri. Zatim naliti 600 ml vode i sipati 600g šećera i sok od jednog limuna i kuvati dok preliv za baklavu ne provri.Sirup za baklavu ostaviti na hladno mesto da se ohladi.Suve šljive staviti u šerpicu, naliti sa malo sirupa koji ste kuvali za preliv i kuvati ih dok voda ne provri. Potom sirup iz šljiva vratiti u preliv za baklavu.Uzeti jednu koru, posuti po njoj ulje i šećer. Preko te kore, staviti sledeću i ponoviti postupak. Preko druge kore, postaviti treću i po njoj posuti, ulje, šećer i mlevene orahe.

Zatim, na oko 2 cm od početka kore, poredjati po širini suve šljive. Pošto ste poređali suve šljive, srolati koru u rolat, tako da će se suve šljive naći u sredini rolata.Ponovljajte postupak, sve dok ne utrošite sve kore. Napravljenu baklavu isecite oštrim nožem na parčiće željene širine. Uljem nauljite sve rezove i isprskajte baklavu sa malo ulja i vode odozgo, kako ne bi izgorela. U prethodno zagrejanu rernu na 150 stepeni, pecite baklavu oko 45 minuta ili dok ne porumeni. Ispečenu baklavu odmah je natopite prethodno napravljenim i ohladjenim prelivom.

OSTAVI KOMENTAR