Biskvit nadeven šljivama

biskvit-nadeven-sljivamaPotrebno je:
za testo: 140 g brašna, 140 g šećera u prahu, 140 g maslaca, 1 prstohvat soli, 4 žumanceta, 3 belanceta, 1 kesica vanilin-šećera, izrendana kora od 1/2 limuna,
za nadev: 300 g šljiva,
za posipanje: 50 g šećera, 1/2 kašičice cimeta.

Priprema:
Umutite maslac, sedamdeset grama šećera u prahu, vanilin-šećer, so i koru od limuna u penastu smesu. U ovu smesu postepeno dodajite jedno po jedno žumance, pa sastojke izmešajte. Posebno umutite belanca i preostali šećer u prahu, pa ga sa brašnom umešajte u prethodno pripremljenu smesu. Sljive temeljno operite, presecite ih po dužini na dva dela i odstranite im koštice.Okrugao kalup premažite maslacem i pospite brašnom, pa u njega sipajte testo. Preko testa rasporedite šljive presečenom stranom nagore. Pospite ih mešavinom šećera i cimeta, pa kolač pecite četrdeset pet minuta na 180° C, u prethodno zagrejanoj pećnici. Ostavite ga da se ohladi, pa ga tek onda secite.

Zapečene slane palačinke

Zapečene slane palačinkePotrebno je:
Smesa za palačinke: 350 g brašna,  200 g narendanih tikvica,  jedna crvena paprika, 10 cvetova tikvica, 1 kašičica praška za pecivo, 3 jaja, 200 ml mineralne vode, 300 ml mleka, so.
Smesa za prvi fil: 500 g svežeg sira, 2 jaja, so.
Smesa za drugi fil: 400 g svežeg sira,100g šunke ili pršute, 2 jaja, so.
Preliv: 400 ml pavlake za kuvanje.

Priprema:
Napravite od brašna, jaja, mineralne vode i ostalih navedenih sastojaka smesu za palačinke. Oblikujte kraće, a deblje palačinke. Premažite ih sa oba fila, zamotajte i stavite u posudu premazanu uljem. Prelijte ih pavlakom i pecite 40 minuta na 190 stepeni. Palačinke možete da služite i tople i hladne.

Mašnice s tunjevinom

masnice

Potrebno je:
Konzerva tunjevine, pola pakovanja testenine - mašnica, kašičica peršuna, kašičica mirođije, kašičica vlašca, 3 kašičice parmezana, nekoliko čeri paradajza

Priprema:
Testeninu skuvajte u slanoj vodi, ocedite je i ostavite da se smlači. Prespite u činiju i umešajte tunjevinu. Dodajte sitno iseckan paradajz, usitnjene zelene začine i pospite parmezanom.

Srpska gibanica

srpska-gibanicaPotrebno je:
0,5 kg kora, 0,5 kg sira, 200 g kajmaka, 6 jaja, 2 dl ulja, 2 dl mleka, prašak za pecivo, malo kisele vode.

Priprema:
Pouljite pleh i obložite ga sa dve-tri kore. Umutite jaja s mlekom i dodajte izgnječeni sir, kajmak i decilitar ulja. Preostale kore zgužvajte i pomešajte ih s pripremljenom masom, a onda ih ređajte u pleh. Gibanicu prekrijte sa dve cele kore, premažite ih uljem, poprskajte kiselom vodom i pecite na 250 stepeni četrdesetak minuta.

Pita od mesa

pita-od-mesaPotrebno je za 6 osoba:
500 g pilećeg filea, po 250 g svinjetine i junetine bez kostiju, 8 krompira, 150 g šampinjona, 3 glavice luka, 2 dl mleka, 60 g putera, 150 g kačkavalja, 2 dl suvog belog vina, 8 struka mladog luka, pola veze peršuna, kašika paradajz-pirea, prstohvat muskatnog oraščića, so i biber.

Priprema:
Krompir oljuštite i kuvajte 20 minuta u ključaloj slanoj vodi. Za to vreme u mašini za mlevenje mesa sameljite jednu po jednu vrstu mesa i ostavite sa strane. Na 20 g vrelog putera 5 minuta zajedno pržite seckani luk i šampinjone, pa prvo dodajte mlevenu junetinu, posle tri minuta mlevenu svinjetinu i posle još tri minuta mleveno belo meso. Sve zajedno pržite još pet minuta, pomerajući šerpu na ringli. Dodajte belo vino i paradajz-pire, posolite, pobiberite, smanjite temperaturu i dinstajte još 15 minuta.Kuvani krompir ocedite, ispasirajte, dodajte toplo mleko i ostatak putera, posolite, pobiberite, dodajte prstohvat muskatnog oraščića, po pola količine seckanog peršuna i seckanog mladog luka i sve energično promešajte. Dinstanu mešavinu mesa preručite u vatrostalnu posudu, prekrijte pripremljenim krompir-pireom, odozgo nastružite kačkavalj, pospite ostatkom seckanog peršuna i mladog luka i pecite 10 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Služite toplo.
Izvor:Novosti

Tajnikuvar.rs - 2011.