Zlatiborska pita

zlatiborska-pitaPotrebno je:
10 kora za pitu, 2 belanca, 200 ml ( šolja ) brašna, 350 ml jogurta, 200 ml ulja, 1 kašičica soli
Fil: 300 gr slanog i jakog sira, 100 gr kajmaka, 2 žumanca, 1 kašičica soli, i još 2 kašike pavlake ili jogurta ako je sir suvlji, 1 jaje.

Priprema:
Rernu zagrejati na 200 stepeni.Umutiti belanca, ne penasto, samo viljuškom, pa dodati ulje, jogurt, so i brašno, pa sve sjediniti da nema grudvica.Podeliti 10 kora na dva puta po pet komada, a umućenu smesu na dva dela.
Jednom polovinom smese premazati svih 5 kora i naslagati jednu na drugu.Umutiti sir, kajmak, žumanca i so ( po potrebi pavlake ), pa i drugu smesu podeliti na dva dela.Rasporediti pola smese sa sirom na petu koru pa uviti u rolat užu stranu.Staviti u pouljen pleh.Tako uraditi i sa preostalih 5 kora i polovinama smesa za premazivanje i filovanje.
Napomena: Kada budete premazivali kore ostavite jednu kašiku tog premaza za kraj.Tu dodajte jedno jaje, izmutite i premažite pitu na kraju.Pecite na 200 stepeni dok fino ne porumeni.
Zlatiborska pita se može poslužiti kao večera, doručak, hladno ili toplo predjelo. Kako god da se odlučite fantastična je!Izvor

Biskvit nadeven šljivama

biskvit-nadeven-sljivamaPotrebno je:
za testo: 140 g brašna, 140 g šećera u prahu, 140 g maslaca, 1 prstohvat soli, 4 žumanceta, 3 belanceta, 1 kesica vanilin-šećera, izrendana kora od 1/2 limuna,
za nadev: 300 g šljiva,
za posipanje: 50 g šećera, 1/2 kašičice cimeta.

Priprema:
Umutite maslac, sedamdeset grama šećera u prahu, vanilin-šećer, so i koru od limuna u penastu smesu. U ovu smesu postepeno dodajite jedno po jedno žumance, pa sastojke izmešajte. Posebno umutite belanca i preostali šećer u prahu, pa ga sa brašnom umešajte u prethodno pripremljenu smesu. Sljive temeljno operite, presecite ih po dužini na dva dela i odstranite im koštice.Okrugao kalup premažite maslacem i pospite brašnom, pa u njega sipajte testo. Preko testa rasporedite šljive presečenom stranom nagore. Pospite ih mešavinom šećera i cimeta, pa kolač pecite četrdeset pet minuta na 180° C, u prethodno zagrejanoj pećnici. Ostavite ga da se ohladi, pa ga tek onda secite.

Srpska gibanica

srpska-gibanicaPotrebno je:
0,5 kg kora, 0,5 kg sira, 200 g kajmaka, 6 jaja, 2 dl ulja, 2 dl mleka, prašak za pecivo, malo kisele vode.

Priprema:
Pouljite pleh i obložite ga sa dve-tri kore. Umutite jaja s mlekom i dodajte izgnječeni sir, kajmak i decilitar ulja. Preostale kore zgužvajte i pomešajte ih s pripremljenom masom, a onda ih ređajte u pleh. Gibanicu prekrijte sa dve cele kore, premažite ih uljem, poprskajte kiselom vodom i pecite na 250 stepeni četrdesetak minuta.

Zapečene slane palačinke

Zapečene slane palačinkePotrebno je:
Smesa za palačinke: 350 g brašna,  200 g narendanih tikvica,  jedna crvena paprika, 10 cvetova tikvica, 1 kašičica praška za pecivo, 3 jaja, 200 ml mineralne vode, 300 ml mleka, so.
Smesa za prvi fil: 500 g svežeg sira, 2 jaja, so.
Smesa za drugi fil: 400 g svežeg sira,100g šunke ili pršute, 2 jaja, so.
Preliv: 400 ml pavlake za kuvanje.

Priprema:
Napravite od brašna, jaja, mineralne vode i ostalih navedenih sastojaka smesu za palačinke. Oblikujte kraće, a deblje palačinke. Premažite ih sa oba fila, zamotajte i stavite u posudu premazanu uljem. Prelijte ih pavlakom i pecite 40 minuta na 190 stepeni. Palačinke možete da služite i tople i hladne.

Mašnice s tunjevinom

masnice

Potrebno je:
Konzerva tunjevine, pola pakovanja testenine - mašnica, kašičica peršuna, kašičica mirođije, kašičica vlašca, 3 kašičice parmezana, nekoliko čeri paradajza

Priprema:
Testeninu skuvajte u slanoj vodi, ocedite je i ostavite da se smlači. Prespite u činiju i umešajte tunjevinu. Dodajte sitno iseckan paradajz, usitnjene zelene začine i pospite parmezanom.

Tajnikuvar.rs - 2011.