Koktel palačinke

Potrebno je:
8 palačinki, malo crvene začinske paprike, 400 g pilećeg belog mesa, 200 ml majoneza, 200 ml kisele pavlake, suvi biljni začin, biber u zrnu, mleveni biber, zelena salata

 

Priprema:
Umutite klasičnu masu za palačinke, u nju dodajte malo crvene začinske paprike i ispecite osam palačinki. Piletinu skuvajte u vodi začinjenoj biljnim začinom i biberom u zrnu, pa od bujona skuvajte supu, a kuvano meso prohladite i iseckajte. Pomešajte piletinu s majonezom i kiselom pavlakom, a salatu operite. Polovinu palačinke obilno nafilujte mesom, savijte je preko fila, a na preostali deo stavite seckanu zelenu salatu. Uvijte do kraja i dobro ohladite.

Gibanica da vam pamet stane!

Gibanica da vam pamet stanePotrebno je:
5 jaja, 500 g sira, 500 g tankih kora, 150 ml kisele vode, 1/2 kesice praška za pecivo, 3 kašike kajmaka, 1 kašičica soli

 
Priprema:
Umutiti jaja sa kiselom vodom, praškom za pecivo, soli, sirom i kajmakom. Podmazati pleh pa na njega postaviti dve tanke kore. Zatim po dve tri kore gužvati, umakati u smesu sa jajima i slagati u pleh dok se ne utroše svi sastojci. Na kraju, gibanicu prekriti sa dve preostale kore i staviti da se peče u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata.

Pita od jabuka

Pita od jabukaPotrebno je:
30 dg glatkog brašna, 10 dg oštrog brašna, 20 dg margarina, 10 dg šećera, 1 prašak za pecivo, naribana kora jednog limuna,
1 jaje.
za nadev: 1 kg oguljenih i očišćenih jabuka, 1 kašika cimeta, 1 kašika prezle, 1 kašika cimeta, 1 kašikica ruma, 20 dag šećera.

Priprema:
Od navedenih sastojaka umesite glatko testo, podelite ga na dva dela pa ostavite da odstoji u hladnjaku barem pola sata. Zatim za pripremu nadeva operite i naribajte jabuke, dodajte cimet, malo prezle, ruma i šećer.Razvaljajte prvi deo testa i stavite ga u namašćen ili pouljen pleh posut s malo brašna te stavite nadev na njega. Zatim stavite drugi deo testa na nadev. Malo izbodite testo viljuškom. Stavite pitu u zagrejanu pećnicu da se peče na 180°C te pecite cca. 40-45 minuta.Narežite i pospite šećerom u prahu. Podelite ovaj super recept za pitu od jabuka sa svojim prijateljima!

Voćna pita

Vocna pitaPotrebno je:
kore za pitu 1/2kg, visnje bez koscica 1/2kg, jabuke, kruske, sljive po 200gr, šećer 200gr, brašno 300g, voda 300ml, prašak za pecivo 1kašičica, ulje 150ml, griz 3 kašike, cimet 1 kašičica, karanfilić 1/2 kašičice.

Priprema:
Višnje malo ocediti pa izmešati sa grizom, jabuke, šljive i kruške iseckati i pomešati sa cimetom i karanfilićem.Brašno, vodu i pecivo sjediniti posebno.
Redjati: jednu koru pa premazati sa 2-3 kašike mase od brašna preliti sa malo ulja pa staviti drugu koru posuti šećerom ponovo sipati smesu od brašna i na jednom kraju staviti voće , urolati koru.Uraditi tako sa svim korama.Peći na 180c oko 20 min.Pečene poseceriti sačekati (ako izdržite) da se ohladi pa seći.

Zalivena pita sa sirom

zaliven-apita-sa-siromPotrebno je:     
za testo: 600 g brašna,1 kašičica soli, 1 kašika šećera, 2 ravne kašike suvog kvasca, 1/2 praška za pecivo,  1 jaje, 4 kašike ulja, 300 ml toplog mleka, malo krem-margarina,
za fil: 400 g sitnog sira, 2 kom jaja, kisela pavlaka 1 dl,
za preliv: 1,5 dl mleka, 2 kom jaja.

Priprema:
Prosejati brašno, staviti u njega suve sastojke, jaje ovlaš umušeno viljuškom, ulje, pa toplim mlekom umesiti elastično testo. Ostaviti na toplom da udupla zapreminu.Naraslo testo podeliti na sedam manjih i tri veće jufkice. Ostaviti ih da malo odmore.Sedam jufkica razvući oklagijom, svaku, sem poslednje, premazati krem-margarinom, složiti korice jednu na drugu i razvući jednu veću koru.Tepsija je promera 28 cm, a kora mora biti veća od nje, to jest, da krajevi vise preko ivice tepsije.Oklagijom preneti koru u tepsiju, utisnuti je pa premazati 1/4 fila od sira, koji ste napravili tako sto ste umutili sir, jaja i pavlaku.Preostale tri jufke rastanjiti na veličinu tepsije, pa slagati koru - fil, zavrsiti sa filom.Krajeve testa koji prelaze ivicu tepsije prebaciti prema sredini da prekriju fil.Napraviti nabore na piti i ostaviti da odmori. Izbockati viljuškom pitu na par mesta.Ugrejati pećnicu, a nadošlu pitu zaliti prelivom od jaja i mleka.Peći zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumeni.

Tajnikuvar.rs - 2011.