Zalivena pita sa sirom

zaliven-apita-sa-siromPotrebno je:     
za testo: 600 g brašna,1 kašičica soli, 1 kašika šećera, 2 ravne kašike suvog kvasca, 1/2 praška za pecivo,  1 jaje, 4 kašike ulja, 300 ml toplog mleka, malo krem-margarina,
za fil: 400 g sitnog sira, 2 kom jaja, kisela pavlaka 1 dl,
za preliv: 1,5 dl mleka, 2 kom jaja.

Priprema:
Prosejati brašno, staviti u njega suve sastojke, jaje ovlaš umušeno viljuškom, ulje, pa toplim mlekom umesiti elastično testo. Ostaviti na toplom da udupla zapreminu.Naraslo testo podeliti na sedam manjih i tri veće jufkice. Ostaviti ih da malo odmore.Sedam jufkica razvući oklagijom, svaku, sem poslednje, premazati krem-margarinom, složiti korice jednu na drugu i razvući jednu veću koru.Tepsija je promera 28 cm, a kora mora biti veća od nje, to jest, da krajevi vise preko ivice tepsije.Oklagijom preneti koru u tepsiju, utisnuti je pa premazati 1/4 fila od sira, koji ste napravili tako sto ste umutili sir, jaja i pavlaku.Preostale tri jufke rastanjiti na veličinu tepsije, pa slagati koru - fil, zavrsiti sa filom.Krajeve testa koji prelaze ivicu tepsije prebaciti prema sredini da prekriju fil.Napraviti nabore na piti i ostaviti da odmori. Izbockati viljuškom pitu na par mesta.Ugrejati pećnicu, a nadošlu pitu zaliti prelivom od jaja i mleka.Peći zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumeni.

Brza karirana pita za jutarnji užitak

brza karirana pita za jutarnji uzitakPotrebno je:
za testo: 0,4 kg brašna, 1kašičica soli,0,8 dl ulja, 2 dl mleka,30 gr.kvasca, 1 kašičica šećera     
za nadev: 200 gr.parizera, 50 gr.dimljene slanine, 2 kom sveže paprike, origana po želji

Priprema:
Zagrejati mleko sa šećerom i u mlako dodati malo izmrvljen kvasac, pa ostaviti da nadodje.
U prosejano brašno izmesati so, dodati mlako mleko sa nadošlim kvascem i ulje, pa zamesiti meko testo. Ostaviti testo da malo naraste.Oprati paprike i iseći na štapiće, parizer izrendati na krupnu stranu rendeta, slaninu iseći na tanke štapiće.

Opširnije: Brza karirana pita za jutarnji užitak

Zlatiborska pita

zlatiborska-pitaPotrebno je:
10 kora za pitu, 2 belanca, 200 ml ( šolja ) brašna, 350 ml jogurta, 200 ml ulja, 1 kašičica soli
Fil: 300 gr slanog i jakog sira, 100 gr kajmaka, 2 žumanca, 1 kašičica soli, i još 2 kašike pavlake ili jogurta ako je sir suvlji, 1 jaje.

Priprema:
Rernu zagrejati na 200 stepeni.Umutiti belanca, ne penasto, samo viljuškom, pa dodati ulje, jogurt, so i brašno, pa sve sjediniti da nema grudvica.Podeliti 10 kora na dva puta po pet komada, a umućenu smesu na dva dela.
Jednom polovinom smese premazati svih 5 kora i naslagati jednu na drugu.Umutiti sir, kajmak, žumanca i so ( po potrebi pavlake ), pa i drugu smesu podeliti na dva dela.Rasporediti pola smese sa sirom na petu koru pa uviti u rolat užu stranu.Staviti u pouljen pleh.Tako uraditi i sa preostalih 5 kora i polovinama smesa za premazivanje i filovanje.
Napomena: Kada budete premazivali kore ostavite jednu kašiku tog premaza za kraj.Tu dodajte jedno jaje, izmutite i premažite pitu na kraju.Pecite na 200 stepeni dok fino ne porumeni.
Zlatiborska pita se može poslužiti kao večera, doručak, hladno ili toplo predjelo. Kako god da se odlučite fantastična je!Izvor

Baklava sa šljivama

baklava-sa-sljivamaPotrebno je:
kore za pitu 500 g, mlevenih oraha 500 g, suvih šljiva 300 g, šećera 800 g, vanilin šećera 3 kom, vode 600 ml, 1 kom limun, ulje po potrebi.

Priprema:
Prvo skuvati sirup, odnosno preliv za baklavu na sledeći način:
kašiku šećera sipati u šerpu i pustiti da se karamelizuje na vatri. Zatim naliti 600 ml vode i sipati 600g šećera i sok od jednog limuna i kuvati dok preliv za baklavu ne provri.Sirup za baklavu ostaviti na hladno mesto da se ohladi.Suve šljive staviti u šerpicu, naliti sa malo sirupa koji ste kuvali za preliv i kuvati ih dok voda ne provri. Potom sirup iz šljiva vratiti u preliv za baklavu.Uzeti jednu koru, posuti po njoj ulje i šećer. Preko te kore, staviti sledeću i ponoviti postupak. Preko druge kore, postaviti treću i po njoj posuti, ulje, šećer i mlevene orahe.

Opširnije: Baklava sa šljivama

Biskvit nadeven šljivama

biskvit-nadeven-sljivamaPotrebno je:
za testo: 140 g brašna, 140 g šećera u prahu, 140 g maslaca, 1 prstohvat soli, 4 žumanceta, 3 belanceta, 1 kesica vanilin-šećera, izrendana kora od 1/2 limuna,
za nadev: 300 g šljiva,
za posipanje: 50 g šećera, 1/2 kašičice cimeta.

Priprema:
Umutite maslac, sedamdeset grama šećera u prahu, vanilin-šećer, so i koru od limuna u penastu smesu. U ovu smesu postepeno dodajite jedno po jedno žumance, pa sastojke izmešajte. Posebno umutite belanca i preostali šećer u prahu, pa ga sa brašnom umešajte u prethodno pripremljenu smesu. Sljive temeljno operite, presecite ih po dužini na dva dela i odstranite im koštice.Okrugao kalup premažite maslacem i pospite brašnom, pa u njega sipajte testo. Preko testa rasporedite šljive presečenom stranom nagore. Pospite ih mešavinom šećera i cimeta, pa kolač pecite četrdeset pet minuta na 180° C, u prethodno zagrejanoj pećnici. Ostavite ga da se ohladi, pa ga tek onda secite.

Tajnikuvar.rs - 2011.