Malina rolat

Malina rolatPotrebno je:
Za koru: 125 g šećera, 4 jaja, 125 g brašna i kesica vanilin šećera.
Za krem: 400 g svežih ili smrznutih malina, 5 listova želatina, 150 g slatke pavlake, 150 g grčkog jogurta, 75 g šećera u prahu, 2 kašike sirupa od ribizli, 200 g šlaga i kašika šećera u prahu.

Priprema:
Umutite jaja i dve kašike tople vode, dodajte šećer, vanilu i postepeno umešajte brašno. Testo sipajte u pleh obložen masnim papirom i pecite u rerni na 200 stepeni 15 minuta. Pečenu koru stavite na kuhinjsku krpu posutu šećerom, urolajte i ohladite. Želatin otopite u hladnoj vodi. Maline očistite ili odmrznite, oko 150 g ispasirajte i zagrejte sa slatkom pavlakom, jogurtom, šećerom u prahu i sirupom. Oceđen želatin zagrejte, umešajte dve kašike smese od malina, dodajte ostatak krema, šlag od slatke pavlake i mutite dok ne počne da se zgušnjava. Koru odmotajte, nafilujte kremom, rasporedite ostatak malina, ponovo urolajte, stavite na tacnu, ohladite i pospite šećerom u prahu.

Koktel palačinke

Potrebno je:
8 palačinki, malo crvene začinske paprike, 400 g pilećeg belog mesa, 200 ml majoneza, 200 ml kisele pavlake, suvi biljni začin, biber u zrnu, mleveni biber, zelena salata

 

Priprema:
Umutite klasičnu masu za palačinke, u nju dodajte malo crvene začinske paprike i ispecite osam palačinki. Piletinu skuvajte u vodi začinjenoj biljnim začinom i biberom u zrnu, pa od bujona skuvajte supu, a kuvano meso prohladite i iseckajte. Pomešajte piletinu s majonezom i kiselom pavlakom, a salatu operite. Polovinu palačinke obilno nafilujte mesom, savijte je preko fila, a na preostali deo stavite seckanu zelenu salatu. Uvijte do kraja i dobro ohladite.

Voćna pita

Vocna pitaPotrebno je:
kore za pitu 1/2kg, visnje bez koscica 1/2kg, jabuke, kruske, sljive po 200gr, šećer 200gr, brašno 300g, voda 300ml, prašak za pecivo 1kašičica, ulje 150ml, griz 3 kašike, cimet 1 kašičica, karanfilić 1/2 kašičice.

Priprema:
Višnje malo ocediti pa izmešati sa grizom, jabuke, šljive i kruške iseckati i pomešati sa cimetom i karanfilićem.Brašno, vodu i pecivo sjediniti posebno.
Redjati: jednu koru pa premazati sa 2-3 kašike mase od brašna preliti sa malo ulja pa staviti drugu koru posuti šećerom ponovo sipati smesu od brašna i na jednom kraju staviti voće , urolati koru.Uraditi tako sa svim korama.Peći na 180c oko 20 min.Pečene poseceriti sačekati (ako izdržite) da se ohladi pa seći.

Gibanica da vam pamet stane!

Gibanica da vam pamet stanePotrebno je:
5 jaja, 500 g sira, 500 g tankih kora, 150 ml kisele vode, 1/2 kesice praška za pecivo, 3 kašike kajmaka, 1 kašičica soli

 
Priprema:
Umutiti jaja sa kiselom vodom, praškom za pecivo, soli, sirom i kajmakom. Podmazati pleh pa na njega postaviti dve tanke kore. Zatim po dve tri kore gužvati, umakati u smesu sa jajima i slagati u pleh dok se ne utroše svi sastojci. Na kraju, gibanicu prekriti sa dve preostale kore i staviti da se peče u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata.

Pita od jabuka

Pita od jabukaPotrebno je:
30 dg glatkog brašna, 10 dg oštrog brašna, 20 dg margarina, 10 dg šećera, 1 prašak za pecivo, naribana kora jednog limuna,
1 jaje.
za nadev: 1 kg oguljenih i očišćenih jabuka, 1 kašika cimeta, 1 kašika prezle, 1 kašika cimeta, 1 kašikica ruma, 20 dag šećera.

Priprema:
Od navedenih sastojaka umesite glatko testo, podelite ga na dva dela pa ostavite da odstoji u hladnjaku barem pola sata. Zatim za pripremu nadeva operite i naribajte jabuke, dodajte cimet, malo prezle, ruma i šećer.Razvaljajte prvi deo testa i stavite ga u namašćen ili pouljen pleh posut s malo brašna te stavite nadev na njega. Zatim stavite drugi deo testa na nadev. Malo izbodite testo viljuškom. Stavite pitu u zagrejanu pećnicu da se peče na 180°C te pecite cca. 40-45 minuta.Narežite i pospite šećerom u prahu. Podelite ovaj super recept za pitu od jabuka sa svojim prijateljima!

Tajnikuvar.rs - 2011.