Lagan kolac sa jagodamaSastojci:

4 belanca, 4 kašike šećera, 4 kašike brašna, 1/2 praška za pecivo, 1 dl mleka, 4 žumanca, 1 vanil šećer, 5 dl mleka, 8 kašika šećera, 7 kašika gustina, 1 krem-šlag, 400 g jagoda

 Priprema:

Odvojiti belanca od žumanaca i umutiti čvrst sneg. U tako umućena belanca dodati šećer, pa nastaviti sa mućenjem, a onda dodati brašno i prašak za pecivo.Izmešati smesu lagano, ručno. Masu sipati u pleh sa pek-papirom i peći u prethodno ugrejanoj rerni, na 200 stepeni C, dok ne dobije zlatno-žutu boju. Izvaditi i odmah natopiti mlekom. Ostaviti da dobro upije i da se rashladi.Za to vreme skuvati fil – žumanca umutiti sa šećerom i gustinom, pa dodati u prokuvano mleko. Mešati dok se ne dobije gusta masa, da ne zagori, pa skloniti sa ringle i dobro ohladiti.Zatim, filovati pripremljen biskvit, a preko toga poređati jagode (presečene na polovine) i ukrasiti umućenim krem-šlagom. Dobro rashladiti i služiti.

OSTAVI KOMENTAR