Kolač od sira sa malinamaPotrebno je:
Kolač od sira, ili čizkejk je trenutno verovatno jedan od najpopularnijih kolača koji se služi u kafićima i restoranima. Pritom, vrlo je jednostavan za pravljenje, i praktično teško da može da ne uspe.Inače kolač sa sirom datira još iz vremena Starih Grka.
Kora:300 gr plazma keksa, Sok od cele narandže, 125 gr putera
Fil:Pola litre slatke pavlake, 2 kisele pavlake (možete koristiti i neki sir ili maskarpone, ali je on dosta skup), supena kašika šećera (nije obavezno), kesica Dr. Oetker želatina (pripremljenog prema uputstvu), kesica Dr. Oetker Burbon vanilin šećera
Za preliv:Pola kg malina, jedan Dr. Oetker preliv za kolače (koji je inače isto što i želatin, samo je uputstvo malo drugačije)
Priprema:
Dakle, rastopite puter, i pomešajte sa plazma keksom i sokom od narandže. Dobro izmesite smesu i rasporedite na dno kalupa tako da bude glatka i ravna. Dobro je utabajte prstima a zatim poravnajte kašikom.
Zatim umutite slatku pavlaku mikserom dok ne postane čvrsta. Dodajte kiselu pavlaku, nastavite da mutite i na kraju jedan rastopljen želatin. Sve to mutite mikserom dok ne postane čvrsto. Želatin dodajte postepeno dok mutite fil mikserom. Probajte , ako vam se čini da nije dovoljnoi slatko, dodajte kašiku šećera. Ipak su maline dosta kisele pa slatki fil treba da ublaži njihovu kiselost.
Nafilujte preko korice, a zatim poslažite ravnomerno cele maline. Ako koristite zamrznute, važno je da se sasvim otope kako biste se rešili suvišne vode iz njih, koja može da napravi problem kasnije ako to ne uradite, tj. da pusti vodu da curi u fil ili sa strane.
Preko malina prelijte preliv za kolače ili želatin koji ste napravili po uputstvu sa kesice.
Ako ne volite želatin možete ukuvati maline sa šećerom i gustinom da dobijete čvrstu masu koja može da se rasporedi na vrh.
Ostavite kolač da se hladi kako bi se i fil i želatin stegli.

OSTAVI KOMENTAR