Testo:
cca 900 gr brasna (pola meko, pola ostro)
10 gr praska za pecivo
3 belanca
? kasicice soli
300 gr secera u prahu
300 gr omeksalog maslaca
300 gr punomasne kisele pavlake
2 kasike ruma
2 kasicice arome vanile
1 kasika ruma
30 gr tamnog kakaa
Fil:
2,4 l mleka
400 gr secera
200 gr gustina
200 gr ostrog brasna
2 kasicice arome vanile
4 kasike ruma
400 gr maslaca
150 gr bele kuverture
150 gr tamne kuverture + 1 kasika tamnog kakaa
Glazura:
200 gr tamne kuverture
1 kasika arome vanile
7 kasika ulja
Priprema:
Za kore penasto izmiksati maslac, belanca i so. U sjedinjenu masu lagano, malo po malo, dodati secer i miksati dok se sve ne poveze. Zatim dodati kiselu pavlaku, rum, ekstrakt vanile i na kraju polagano umesiti brasno izmesano sa praskom za pecivo. Dobijenu smesu mozete ostaviti u frizideru pa valjati malo kasnije ili mozete odmah razvijati kore.
Podeliti testo na dva dela pa u jedan deo umesati kakao i 1 kasiku ruma. Dobro izmesiti da se testo jednolicno oboji. Zatim svaki deo testa podeliti na 3-4 jednaka dela (ja podelim na tri jer nikako ne uspevam izvuci 4 kore od ove smese).
Silikonsku podlogu ili papir za pecenje lagano posuti brasnom. Ruke takodje posuti brasnom pa prvi deo testa oblikovati u pravougaonik. Staviti parce plasticne folije preko testa i razviti tanku koru 30*40 cm. Pocnite sa svetlim krama kako bi kasnije mogli proceniti koliko im vremena treba da se ispeku.
Zagrejati rernu na 180 stepeni.
Prebaciti dobijenu koru na poledjinu pleha, izbockati viljuskom pa peci oko 6-7 minuta (kora mora ostati bela, samo na krajevima poprimi zuckastu boju). Redom razviti sve bele i sve braon kore pa ih ispeci. Pecene kore redjati na radnu povrsinu i pritisnuti plehom da ih izravna. Kad su sve pecene, pomerite pleh i ostavite ih da se ohlade.
Izmesati secer, gustin, brasno, ekstrakt vanile i 700 ml mleka dok ne dobijete ujednacenu masu bez grudvica.
Ostatak mleka prokuvati. Kad provri umesati smesu od brasna pa, mesajuci, skuvati gust krem. U vruce umesati maslac i rum. Dobijeni krem podeliti na dva dela pa u jedan deo dodati belu cokoladu, a u drugi deo tamnu cokoladu i kakao. Izmesati da se sastojci lepo istope i povezu sa filom. Zatim, podeliti svaki deo fila na 3-4 jednaka dela.
Filovati korice: poceti sa tamnom korom i 1/3 (? ako razvijate 4 kore) tamnog fila, zatim bela kora i 1/3 (?) svetlog fila? nastaviti sa preostalim krama i filom istim redosledom.
Ostaviti kolac preko noci u frizideru pa sutradan preliti glazurom.
Za glazuru istopiti cokoladu sa ekstraktom vanile i uljem na laganoj vatri pa preliti kolac.
Ostaviti u frizideru jos 30 minuta pa zatim seci.