Praznicni-pudingSastojci:

Za 4 osobe ? za puding: 3 jajeta, 100 g pšeničnog griza, 80 g šećera, 0,5 l mleka, kašika ruma, 50 g suvog grožđa, 20 g brašna, 50 g mešanog kandiranog voća i 60 g maslaca. Za preliv od čokolade: 150 g čokolade, komadić đumbira od 20 g i pomorandža.

Priprema:

Pomešajte mleko i šećer, dodajte 40 g maslaca, zagrejte i kada se maslac i šećer otope stavite griz i kuvajte 15 minuta uz stalno mešanje. Ringlu isključite, dodajte suvo grožđe koje ste prelili toplom vodom da nabubri i ocedili, iseckano kandirano voće, žumanca i sve promešajte. Zatim dodajte čvrst sneg od belanaca, pažljivo promešajte i dobijenu masu sipajte u četiri podmazana i brašnom posuta kalupa. Kalupe poređajte u pleh do pola napunjen vodom i kuvajte 50 minuta na pari u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Za to vreme izlomite čokoladu, dodajte rum, sastrugani đumbir i koru od pomorandže i kuvajte na pari uz stalno mešanje da se čokolada otopi. Sklonite s ringle, sipajte 2 kašike vode i snažno umutite. Puding izvadite iz rerne, sačekajte da se ohladi, preručite na tanjire za posluženje i ukrasite prelivom od čokolade.

OSTAVI KOMENTAR