zute-stanglePotrebno je:
Kora: 150 gr putera, može i margarina, 160 gr kristal šećera, 200 gr mlevenih oraha, 80 gr brašna, 5 belanaca
Žuti sloj koji se suši: 5 žumanaca, 100 gr šećera u prahu
Fil od oraha: 100 gr putera, ili margarina, 100 gr šećera u prahu, 100 gr mlevenih oraha, 50 ml mleka.

Priprema:
Uključiti rernu da se zagreva na 200 stepeni.Omekšalom mmaslacu ( ja stavil amargarin ) dodati šećer pa sve umutiti.Dodati otopljenu čokoladu i opet umutiti.Meni je margarin bio u frižideru pa je bio tvrd, pa sam ja margarin i čokoladu stavila u posudu pa u mikrotalasnu i onda na laganojoj temperaturi otopila zajedno i onda sam malo sačekala ad se to ohladi i bude mlako pa onda dodala šećer i mutila.

Zatim dodati mlevene orahe i brašno i sve sjediniti.Posebno ulupati belanca pa njih dodati prethodno umućenoj smesi i sve sjediniti.U pleh 30 x 20 cm staviti papir za pečenje, istresti smesu i staviti da se peče oko 30 minuta.Dok se peče umutiti žumanca sa šećerom u prahu.Kada se kora skoro ispekla, još je mekana ali se uhvatila korica. Tu negde oko 30 minuta premazati žuti deo preko cele kore i sratiti još 20 minuta da se peče tako.Isključiti rernu pa ostaviti tako u rerni da se sve zajedno hladi i stegne.Gornja korica treba da se hrskava, osušena. I treba da ostane žuta.Ako vam se čini da još nije dovoljno suva slobodno podesite temperaturu na 100 stepeni pa sušite malo i onda opet ostavite da se hladi u zagrejanoj rerni.Ukoliko razvučete u veću tepsiju i proces sušenja je kraći. Deblji sloj žutog dela zahteva i duže sušenje.Zagrejati 50 ml mleka da bude vrelo pa preliti preko mlevenih oraha i izmešati.Ulupati maslaca sa šećerom u prahu pa im dodati poparene orahe i sve zajedno umutiti.Ovom masom premazati ceo kolač, preko žutog fila kada se kora i sa žutim filom preko ohladila.Posuti sve sa mlevenim orasima i ostaviti najbolje preko nožei u ostavi.
Posle samo šeći u štangle i služiti.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here