Tart od jesenjeg vocaZa 6 krišaka potrebno je:
pleh za tart pomičnog dna prečnika 20 cm s valovitom ivicom, zrnevlje za pečenje
Za testo: 175 g namenskog brašna, i još za posipanje, 1 supena kašika kristal-šećera, 85 g maslaca, ohladjenog i isečenog na kockice, 1 jaje
Za nadev: 4 desertne jabuke ili kruške, 3 žumanceta od krupnih jaja, 4 supene kašike sitnog žutog šećera, 200 ml punomasne pavlake, 1 kašičica čistog ekstrakta vanile, šaka kupina, šljiva bez koštice ili borovnica, 1 kašičica mlevenog cimeta, 2 supene kašike kristal-šećra

Priprema:
Za testo sipajte brašno, šećer i maslac u multipraktik pa mutite da liči na prezlu. Dodajte jaje pa mutite toliko da se testo skupi u loptu. Razvijte ga i njime obložite pleh. Izbodite ga viljuškom i stavite u frižider na 30 minuta.Zagrejte pećnicu na 190˚ C (plin 5). Preko testa stavite mastan papir i zrnevlje za pečenje, pa pecite 10 min. Sklonite zrnevlje i papir i pecite još 10 min. a zatim izvadite iz pećnice i ostavite da se hladi.

U medjuvremenu oljuštite, očistite i isecite jabuke na tanke kriške. Umutite žumanca, smedji šećer, pavlaku i ekstrakt vanile. Poređajte jabuke i ostalo voće po testu pa ih prelijte mešavinom s pavlakom. Pospite cimetom i kristal-šećerom pa pecite 40–45 min. ili dok se nadev ne stegne. Ohladite tart u plehu i poslužite.

OSTAVI KOMENTAR