BejgliBejgli je madjarski tradicionalni kolač koji se sprema za Božić.

Potrebno je:
Testo:900 gr brašna,100 gr prah šećera,10 gr soli,250 gr putera,125 gr masti,100 ml hladne slatke pavlake,200 ml hladne vode (+2-3 kašike ako je potrebno),2 žumanaca,25 gr kvasca.
Za 2 štrudle od oraha:280 gr mlevenih oraha,150 gr šećera,50 gr prezle,100-150 ml vode.
Za 2 štrudle od maka:280 gr mlevenog maka,150 gr šećera,50 gr prezle,100-150 ml vode,limunova kora po ukusu.
Za 2 štrudle od badema (marcipana):400 gr mlevenog badema,150-200 gr šećera,100 ml vode,aroma gorkog badema po ukusu ako želimo da bude marcipan.

Priprema:
Prvo spremamo filove.Svaka se sprema na isti način.U male šerpice sipamo vodu (prvo 100 ml) i prokuvamo sa šećerom skinemo sa vatre i dodamo orah.Ako je previše suvo dodamo još malo vode.Ovi filovi treba da budu vlažni ali mrvičasti.Ovako spremimo i sa makom.Sa marcipanom će da bude gusta ali maziva smesa.Ostavimo ih da se ohlade.

Testo je najbolje raditi poslepodne jer treba da prenoći.Brašno pomešamo sa prah šećerom i sa soli dodamo ne previše hladan puter isečen na kocke i mast. Pomešamo vodu,slatku pavlaku i žumanca sa kvascem.Sipamo u sredinu brašna i sa mikserom mutimo oko 5 minuta.Treba da dobijemo lepo sjedinjeno masno testo.Podelimo ga na 6 delova i svaku zamotamo u providnu foliju i stavimo u frižider na 30 minuta.Posle toga svaki komad testa razvučemo na masnom papiru bez posipanja brašna na veličinu 20-25×30 cm. Sipamo fil preko ali tako da ostavimo 1-2 cm čiste ivice.Sa kraće strane presavijemo koru na unutra a sa duže strene umotamo uz pomoć papira za pečenje.Poredjamo ih u tepsiju obloženu papirom za pečenje između čtrudli ostavljamo 4-5 cm razmaka.Namažemo svaku sa razmućenim žumancima ali samo žumancima i na hladno stavimo dok se žumanci neosuše.Onda kad su se žumanca osušila na štrudlama namažemo ih razmućenim belancima (samo viljuskom ih razbijemo) i ostavimo do ujutru na hladom nepokrivene.(ja ostavim na zatvorenoj terasi)Sledeće jutro probodemo ih na 5-6 mesta sa stapićem za raznjiće ali skroz do dole da para može da izlazi da nam nepukne štrudla.U ugrejanoj rerni na 180 stepeni ispečemo oko 20-25 minuta.Kad se ohlade isečemo ih.
Izvor: Vanilica

OSTAVI KOMENTAR