labudoviPotrebno je:
1 jaje, 1 belance, 2 šoljice (za crnu kafu oko 1 dl) šećera, 1,5 šoljica ulja, 1,5 šoljica toplog mleka, 1 kašičica sode bikarbone, 1 vanil-šećerm, 1 narendana kora od limuna, oko 600 g brašna (možda i malo više)
Ostalo: 1 žumance za premazivanje + 1 kašičica ulja, kristal šećer za posipanje po ukusu

Priprema:
U odgovarajućoj posudi žicom umutiti jaje sa belancetom, šećerom i vanil-šećerom. Na kraju dodati ulje i dobro izmešati.Sodu bikarbonu ostaviti da se rastvori u mlakom mleku, a potom mleko dodati u umućenu smesu. Dodati i narendanu koru limuna.Zatim u smesu postepeno dodavati brašno dok se ne umesi glatko testo koje se odvaja od prstiju.Ostaviti testo na toplom da odstoji oko 60minuta.Nakon toga testo premesiti dodajući po potrebi još malo brašna (50-100 g).Zatim testo rasklagijati na pobrašnjenoj površini na debljinu od oko 2-3 mm.Čašom ili okruglom modlom vaditi krugove i presavijati ih napola.Svaki prepolovljeni deo zatim nožem zaseći na jednu stranu nekoliko puta, tako da se prvi rez nalazi sa ravne strane i da bude najduži. Od njega oblikovati labudov vrat i glavu, dižući prema gore u luku, a od drugih rezova rep.Labudove poredjati u u tepsiju obloženu pek-papirom. Premazati razmućenim žumancetom sa kašičicom ulja.Odozgo posuti kristal šećerom i peći u zagrejanoj rerni na 190°C oko 10 minuta.

OSTAVI KOMENTAR