penasti-kolac-sa-malinamaPotrebno je:
za beze koru: 5 belanaca, 300 g šećera, 1 kašika sirćeta,
za fil: 5 žumanaca, 4 kašike brašna, 4 kašike šećera, 1 vanilin-šećer, 1 kašika gustina, 250 g margarina, 5 dl mleka, 1 lit.umućene slatke pavlake,
za nadev: 200 g malina,
za preliv: 2,5 dl vode, 250 g šećera, 100 g malina.

Priprema:
Belanca, šećer i sirće umutite u čvrst šne. Tepsiju premažite margarinom i pospite brašnom, pa u nju sipajte testo. Pecite ga četrdeset minuta na 170° C, u prethodno zagrejanoj pećnici. Beze koru ostavite da se ohladi, pa je presecite na dva dela.Umutite žumanca, šećer i vanilin-šećer u penastu smesu. U nju dodajte brašno i gustin, a zatim postepeno dosipajte mleko i sastojke temeljno izmešajte. Krem kuvajte na umerenoj vatri sve dok se ne zgusne.

Zatim ga sklonite sa vatre i ostavite ga da se ohladi. Posebno umutite margarin, pa ga sjedinite sa kremom. Ovim filom premažite beze koru, preko njega rasporedite maline, a zatim nanesite umućenu slatku pavlaku. Odozgo položite drugu koru, pa kolač ostavite na hladno mesto.
Izmešajte vodu sa šećerom i kuvajte je na umerenoj vatri pet minuta. Sirup sklonite sa vatre i ostavite ga da se ohladi. Umešajte maline, pa ih zajedno sa sirupom propasirajte. Kolač isecite na krupnije komade, prelijte ih sirupom od malina, pa ih poslužite.

OSTAVI KOMENTAR