Za 4 osobe:
500 ml ?klasik? majoneza, 2 veća, zrela paradajza, 12 listića želatina, svež krastavac srednje veličine i po pola veze svežeg bosiljka, vlašca i majčine dušice.
Paradajz isecite na kolutove, posolite ih sa obe strane i ostavite da odstoje 10 minuta da bi ispustili sav sok, pa ih osušite upijajućim papirom. Listiće želatina malo razmekšajte u hladnoj vodi. Vezu majčine dušice prelijte s 2 dl ključale vode, poklopite i ostavite sa strane, poslo pet minuta začin izvadite, a u tečnost sipajte oceđeni želatin i kuvajte minut-dva na sasvim slaboj temperaturi, uz stalno mešanje. Želatin ohladite, pomešajte sa ?klasik? majonezom, dodajte limunov sok i snažno promešajte. Dublju, četvrtastu posudu obložite providnom folijom i naizmenično punite slojem pripremljene mešavine sa ?klasik? majonezom i kolutovima paradajza. Napunjenu posudu držite najmanje 40 minuta u zamrzivaču, a za to vreme pripremite dekoraciju od vlašca, listića bosiljka i krastavca isečenog na tanke kolutove i malo posoljenog. Hladno predjelo preručite na poslužavnik, isecite na kriške i svaku ukrasite mešavinom začinskih trava i oceđenim kriškama krastavca.