Vreme je za brza,  jednostavna i jeftina jela, u kojima će uživati sva vaša čula.

punjene tikvicePUNJENI PATLIDŽAN
Potrebno je:
6 manjih patlidžana, 2 paradajza, glavica crnog luka, 4 čena belog luka, kašika maslinovog ulja, 250 g sitno seckane junetine, kašika gustog paradajz pirea, so, biber, čaša supe, 200 ml jogurta, malo limunovog soka
Priprema:
Patlidžan ne ljuštite, samo ga prepolovite i izdubite mu sredinu. Na zagrejanom ulju ispržite iseckan luk, pa dodajte sitno seckan paradajz, meso i sredinu patlidžana. Promešajte i začinite paradajz pireom, solju i biberom. Tom smesom napunite patlidžane, poređajte ih u pleh i prelijte zagrejanom supom. Pecite oko 20 minuta na 180 stepeni. Jogurt malo posolite, dodajte mu sok od limuna i biber, pa pred kraj pečenja prelijte preko patlidžana i još kratko pecite.

 

punjeni-paradajzPUNJENI PARADAJZ SA RIŽOTOM I PASULJEM
Potrebno je:
250 g svežeg crvenog pasulja, 750 ml bujona od povrća, 100 g crnog luka, 450 g pirinča, 250ml crnog vina, 8 komada svežeg paradajza, 3 čena belog luka, kašika svežeg peršuna
Priprema:
Pasulj skuvajte sa bujonom od povrća. Ispecite seckani crni luk u teflonskom tiganju. Dodajte pirinač, propržite pa dolijte vino. Kada pirinač upije vino, dolijte bujon i kuvajte 15–20 minuta. Pri kraju kuvanja dodajte beli luk i začine. Svakom paradajzu odsecite vrh, operite ga i iscedite. Izvadite sredinu, usitnite je i dodajte u pripremljen rižoto i pasulj. Svaki paradajz posolite i napunite nadevom. Poklopite vrhovima paradajza, poređajte u vatrostalnu posudu i pecite oko 30 minuta.

punjene-tikvicePUNJENE TIKVICE
Potrebno je:
16 manjih mladih tikvica, 1 kg mlevenog mesa, šolja pirinča, 2 glavice crnog luka, 3 čena belog luka, 2 kašičice mlevene začinske paprike, 2 kašičice suvog biljnog začina, 2 kašičice soli, pola kašičice bibera, 0,5 l paradajz soka
Priprema:
Mlade tikvice izgrebite nožem kao šargarepu, a, ako su starije, oljuštite ih. Skinite gornji deo tikvice i izdubite sredinu. Meso dobro izmesite sa usitnjenim crnim i belim lukom, pirinčem i začinima, pa tom masom punite tikvice. Složite napunjene tikvice u šerpu, nalijte vodom i sokom od paradajza, pa poklopite i kuvajte na tihoj vatri oko sat vremena.

OSTAVI KOMENTAR