Slana torta od tikvica

Slana torta od tikvicaPotrebno je:
tikvice 4 kom/1kg, jaja 3 kom, so malo, brašno malo, ulje 2 dl, kisela pavlaka 3 čaše, majonez 100 gr, beli luk 5 čena, mirodjija 1 vezica.

Priprema:
Tikvice oljuštiti, iseći po dužini (oko pola santimetra debljine), posoliti i ostaviti da puste vodu, ocediti i pohovati (uvaljati u brašno, pa u jaja i pržiti da dobiju zlatno žutu boju).
Pržene vaditi na papirni ubrus da se ocede od masnoće i prohladiti. Za to vreme spremiti
fil: Iseckati beli luk i mirodjiju i izmešati sa 2 čaše kisele pavlake i majonezom, dodati malo soli po ukusu. U odgovarajuću posudu, kalup (kod mene je to plastična kutija veličine 14x24cm), koju ste prethodno obložili folijom, redjati red tikvica, fil, tikvice, fil, tikvice, fil i završiti s tikvicama. Poklopiti i ostviti u frižideru preko noći da se stegne. Dobro ohladjenu prevrnuti na tacnu, premazati preostalom pavlakom, narendati sir preko i ukrasiti po želji.

Karfiol sa parmezanom

Karfiol sa parmezanomPripremite ovaj lagani letnji obrok koji se brzo sprema i veoma je ukusan.

Potrebno je:
1 glavica karfiola, isečena na krupnije komade, 1 slatki luk, iseckan, 6 grančica timijana, 4-6 čena belog luka, oljuštenog i izmrvlenog, 3-4 kašike maslinovog ulja, 1/2 kašičice soli, 1/2 kašičice sveže mlevenog crnog bibera

Priprema:
Zagrejte rernu na 220 stepeni.Očistite karfiol i isecite ga na komade. U velikoj činiji pomešajte iseckan luk, grančice timijana, beli luk i maslinovo ulje. Posolite i pobiberite i lagano protresite. Rasporedite ovu smesu od karfiola u pleh za pečenje i pecite oko 30 minuta. Okrenite karfiol da se i užućka i sa druge strane i dodajte parmezan. Pecite još 10-15 minuta. Služite toplo ili na sobnoj temperaturi.
Napomena: Za ovaj recept možete upotrebiti i običan žuti luk ili crveni luk i malo ga zasladiti.

Lagani letnji rolat

Lagani letnji rolatZa pripremu ovog odličnog jela treba da upotrebite tikvice, jaja, gauda sir, beli luk, parmezan, maslinovo ulje, dve kašike pinjola i malo začina.
Potrebno je:
3 tikvice (svaka oko 250 g), 7 jaja, 150 g integralnog brašna, 1,3 kg paradajza, 150 g sira gauda, 2 čena belog luka, komad parmezana (oko 30 g), 6 kašika maslinovog ulja, 2 kašike pinjola (oko 40 g), 2 vezice bosiljka, so i biber.

Priprema:
Tikvice operite, osušite i izrendajte u činiju na krupno rende. Žumanca umutite, stavite u činiju sa tikvicama i postepeno, uz stalno mešanje varjačom, dodajte brašno, posolite i pobiberite. Mikserom umutite čvrst sneg od belanaca i pažljivo umešajte u smesu sa tikvicama.Testo sipajte u pleh obložen masnim papirom i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 25 minuta, odnosno dok ne porumeni. U medjuvremenu, paradajz potopite prvo u ključalu vodu, a zatim isperite pod mlazom hladne vode, oljuštite i izvadite semenke. Paradajz isecite na kockice, lagano ispasirajte kroz sito i sakupite sok u maloj posudi.

Opširnije: Lagani letnji rolat

Punjene paprike sa sirom

Punjene paprike sa sirom

 

Potrebno je:
zelena paprika šilja 8 komada, sitan sir 500 g, jaja 2 komada, so po ukusu

 

Priprema:
Očistite paprike. Sir pomešajte sa jajima,dodajte soli po ukusu. Napunite paprike ,poređajte ih u vatrostalnu činiju, prelijte sa malo ulja i stavite da se peku oko 60 minuta.

Punjeno povrće idealno za ukusan obrok

Vreme je za brza,  jednostavna i jeftina jela, u kojima će uživati sva vaša čula.

punjene tikvicePUNJENI PATLIDŽAN
Potrebno je:
6 manjih patlidžana, 2 paradajza, glavica crnog luka, 4 čena belog luka, kašika maslinovog ulja, 250 g sitno seckane junetine, kašika gustog paradajz pirea, so, biber, čaša supe, 200 ml jogurta, malo limunovog soka
Priprema:
Patlidžan ne ljuštite, samo ga prepolovite i izdubite mu sredinu. Na zagrejanom ulju ispržite iseckan luk, pa dodajte sitno seckan paradajz, meso i sredinu patlidžana. Promešajte i začinite paradajz pireom, solju i biberom. Tom smesom napunite patlidžane, poređajte ih u pleh i prelijte zagrejanom supom. Pecite oko 20 minuta na 180 stepeni. Jogurt malo posolite, dodajte mu sok od limuna i biber, pa pred kraj pečenja prelijte preko patlidžana i još kratko pecite.

Opširnije: Punjeno povrće idealno za ukusan obrok

Tajnikuvar.rs - 2011.