Knedle u kari sosu

Knedle u kari sosuPotrebno je za 4 osobe (ili 20 knedlica):
400 g fileta oslića, 1 belance, 1 dl krem pavlake, 1 kašika iseckanog peršuna, sok od limuna, so, biber, 50 g kokosovog brašna, 50 g prezle, ulje za prženje.
Za sos: 1 dl kokosovog mleka, 1 kašičica kurkume, 1 kašičica karija, 1 kašičica sveže rendanog djumbira, sok od limuna.

Priprema:
Pomešajte kokosovo mleko, kurkumu, kari i đumbir, dodajte malo soka od limuna, posolite i držite u frižideru. Sameljite filete i stavite u činiju. Dodajte belance, pavlaku, kašiku soka od limuna i peršun. Posolite i pobiberite i mešajte dok ne dobijete kompaktnu smesu. Navlažite dlanove i oblikujte kuglice veličine oraha. Potom ih uvaljajte u mešavinu prezle i kokosovog brašna i pržite u vrelom ulju 10-15 minuta. Poslužite uz hladan sos.

Vekna sa povrćem

vekna-sa-povrcemPotrebno je:
1 kg krompira, 500 g boranije, 3 glavice luka, 200 g ovčijeg sira, 3 cela jajeta, maslinovo ulje, so, biber.

Priprema:
Neoljušten krompir skuvajte u posoljenoj vodi. Sitno iseckan crni luk propržite na umerenoj temperaturi, u teflon tiganju, sa 2 kašike ulja. Očišćenu boraniju obarite u posoljenoj kipućoj vodi 5-7 minuta, isperite, ocedite i dodajte u tiganj sa lukom, pa dinstajte zajedno još desetak minuta. Kuvani krompir oljuštite, stavite u činiju i zgnječite viljuškom. Potom dodajte izmrvljeni sir, posolite i pobiberite, pa umešajte 3 umućena jajete, dinstani luk i boraniju. Sve dobro sjedinite, stavite na foliju ili masni papir, oblikujte kao hleb i stavite u podmazan pleh. Pecite na 190 stepeni oko 60 minuta. Gotovu veknu izvadite iz rerne, sačekajte da se malo ohladi, isecite na kriške i poslužite.

Slana torta od tikvica

Slana torta od tikvicaPotrebno je:
tikvice 4 kom/1kg, jaja 3 kom, so malo, brašno malo, ulje 2 dl, kisela pavlaka 3 čaše, majonez 100 gr, beli luk 5 čena, mirodjija 1 vezica.

Priprema:
Tikvice oljuštiti, iseći po dužini (oko pola santimetra debljine), posoliti i ostaviti da puste vodu, ocediti i pohovati (uvaljati u brašno, pa u jaja i pržiti da dobiju zlatno žutu boju).
Pržene vaditi na papirni ubrus da se ocede od masnoće i prohladiti. Za to vreme spremiti
fil: Iseckati beli luk i mirodjiju i izmešati sa 2 čaše kisele pavlake i majonezom, dodati malo soli po ukusu. U odgovarajuću posudu, kalup (kod mene je to plastična kutija veličine 14x24cm), koju ste prethodno obložili folijom, redjati red tikvica, fil, tikvice, fil, tikvice, fil i završiti s tikvicama. Poklopiti i ostviti u frižideru preko noći da se stegne. Dobro ohladjenu prevrnuti na tacnu, premazati preostalom pavlakom, narendati sir preko i ukrasiti po želji.

Zimska zakuska - Grisine sa slaninom

Zimska zakuska - Grisine sa slaninomPotrebno je:
20 g svežeg kvasca, 120 ml mlakog mleka, 100 g krem-sira, 300 g putera, 1 jaje, 800 g brašna, 1 kafena kašičica soli, prstohvat šećera,300 g tanko sečene slanine


Priprema:
Uzmite dublji sud i u njega sipajte mlako mleko (nikako vrelo), jednu kašiku brašna, prstohvat šećera i izdrobite kvasac koji je prethodno bio 30 minuta na sobnoj temperaturi. Ostavite činiju na nekom toplom mestu, kraj radijatora ili na šporetu. Kvasac će se podići nakon 15 minuta. U drugoj posudi sipajte brašno i napravite rupu u sredini, gde ćete sipati kvasac. Blago rukom izmešajte i dodajte omekšali puter, krem-sir i kašičicu soli. Mesite testo dok ne prestane da vam se lepi za prste. Razvaljajte ga u kvadratni oblik, a testo treba da bude debljine prsta. Potom isecite grisine koje ćete po potrebi još malo oblikovati rukama. Oko svake grisine obmotajte parče slanine. Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni, oko 20 minuta ili dok ne porumene.

Karfiol sa parmezanom

Karfiol sa parmezanomPripremite ovaj lagani letnji obrok koji se brzo sprema i veoma je ukusan.

Potrebno je:
1 glavica karfiola, isečena na krupnije komade, 1 slatki luk, iseckan, 6 grančica timijana, 4-6 čena belog luka, oljuštenog i izmrvlenog, 3-4 kašike maslinovog ulja, 1/2 kašičice soli, 1/2 kašičice sveže mlevenog crnog bibera

Priprema:
Zagrejte rernu na 220 stepeni.Očistite karfiol i isecite ga na komade. U velikoj činiji pomešajte iseckan luk, grančice timijana, beli luk i maslinovo ulje. Posolite i pobiberite i lagano protresite. Rasporedite ovu smesu od karfiola u pleh za pečenje i pecite oko 30 minuta. Okrenite karfiol da se i užućka i sa druge strane i dodajte parmezan. Pecite još 10-15 minuta. Služite toplo ili na sobnoj temperaturi.
Napomena: Za ovaj recept možete upotrebiti i običan žuti luk ili crveni luk i malo ga zasladiti.

Tajnikuvar.rs - 2011.