Lagani letnji rolat

Lagani letnji rolatZa pripremu ovog odličnog jela treba da upotrebite tikvice, jaja, gauda sir, beli luk, parmezan, maslinovo ulje, dve kašike pinjola i malo začina.
Potrebno je:
3 tikvice (svaka oko 250 g), 7 jaja, 150 g integralnog brašna, 1,3 kg paradajza, 150 g sira gauda, 2 čena belog luka, komad parmezana (oko 30 g), 6 kašika maslinovog ulja, 2 kašike pinjola (oko 40 g), 2 vezice bosiljka, so i biber.

Priprema:
Tikvice operite, osušite i izrendajte u činiju na krupno rende. Žumanca umutite, stavite u činiju sa tikvicama i postepeno, uz stalno mešanje varjačom, dodajte brašno, posolite i pobiberite. Mikserom umutite čvrst sneg od belanaca i pažljivo umešajte u smesu sa tikvicama.Testo sipajte u pleh obložen masnim papirom i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 25 minuta, odnosno dok ne porumeni. U medjuvremenu, paradajz potopite prvo u ključalu vodu, a zatim isperite pod mlazom hladne vode, oljuštite i izvadite semenke. Paradajz isecite na kockice, lagano ispasirajte kroz sito i sakupite sok u maloj posudi.

Opširnije: Lagani letnji rolat

Punjeno povrće idealno za ukusan obrok

Vreme je za brza,  jednostavna i jeftina jela, u kojima će uživati sva vaša čula.

punjene tikvicePUNJENI PATLIDŽAN
Potrebno je:
6 manjih patlidžana, 2 paradajza, glavica crnog luka, 4 čena belog luka, kašika maslinovog ulja, 250 g sitno seckane junetine, kašika gustog paradajz pirea, so, biber, čaša supe, 200 ml jogurta, malo limunovog soka
Priprema:
Patlidžan ne ljuštite, samo ga prepolovite i izdubite mu sredinu. Na zagrejanom ulju ispržite iseckan luk, pa dodajte sitno seckan paradajz, meso i sredinu patlidžana. Promešajte i začinite paradajz pireom, solju i biberom. Tom smesom napunite patlidžane, poređajte ih u pleh i prelijte zagrejanom supom. Pecite oko 20 minuta na 180 stepeni. Jogurt malo posolite, dodajte mu sok od limuna i biber, pa pred kraj pečenja prelijte preko patlidžana i još kratko pecite.

Opširnije: Punjeno povrće idealno za ukusan obrok

Koruški mladi sitni sir sa crnim lukom

Koruški mladi sitni sir sa crnim lukom

Potrebno je:
650 g mladog sitnog kravljeg sira, 1 glavica luka, 1–2 kašičice mlevene slatke paprike, biber, so, 2–3 kašike bundevinog ulja

Priprema:
Mladom sitnom siru dodamo crvenu papriku, po želji malo bibera, posolimo i dodamo iseckan crni luk.Pre nego što poslužimo, prelijemo bundevinim uljem.
Karakteristično predjelo, doručak ili užina u Koruškoj, odlično se uklapa sa koruškim ražanim hlebom.

Hladan puding od džigerice

hladan-puding-od dzigerice


Potrebno:
500 g džigerice (svinjska ili teleća) 250 g kuvane šunke, 1 kriška belog hleba namočenog u mleko, 2 žumanceta, 100 g seckane suve slanine, sneg od dva belanceta
buter, prezla, limun, so


Priprema
Sameljite džigericu i šunku, pa joj dodajte hleb, žumanca, slaninu i penu. Posolite. Odgovarajući kalup namažite buterom, pospite prezlom, uspite dobijenu masu, pa kuvajte na pari oko sat vremena. Gotov puding izručite u plitku činiju, ohladite i poprskajte limunovim sokom.

Torta od paprika

torta-od-paprikaPotrebno je:
1 pakovanje tost hleba, 10 pečenih paprika, 400 g majoneza, 2 pavlake, 4 kisela krastavca, 4 kuvana jajeta, 250 g šunke, 100 g feta sira, malo kečapa, 150 g kačkavalja,

Priprema:
Pomešajte majonez i 1 pavlaku, pa podelite na tri dela. U prvi deo dodajte iseckane krastavce i iseckana kuvana jaja. U drugi deo dodajte sitno iseckanu šunku, izgnječen feta sir i kečap po ukusu. U treći deo umešajte narendan kačkavalj i još jednu pavlaku. Pečene paprika isecite na trake. Ređajte 6 parčadi tost hleba sa koga ste odstranili koricu, pa nanesite prvi fil. Preko rasporedite deo iseckane pečene paprike, pa ponovo red tost hleba. Nanesite i drugi fil, pa još jedan red pečene paprike i na kraju poklopite sa još jednim redom tost hleba. Celu tortu premažite trećim filom i ukrasite pečenom paprikom po želji.

Tajnikuvar.rs - 2011.