Potrebno je:
2 veće glavice crnog luka, 2 šargarepe, 1 manji celer, 1 plavi patlidžan, 1 tikvica, 2 krompira, 4 paprike, 4 paradajza, 3-4 češnja belog luka, lovorov list, biber, 5-10g soli, 150g paradajz pirea, malo bosiljka (bolje svežeg), peršunov list, 200g pirinča, 3 kašike ulja, 1kg juneće džigerice isečene na šnicle, 1 glavica crnog luka, 1 šolja mleka, 150g brašna, so i malo bibera, 1 šolja ulja
Priprema:
Đuveč – Crni luk iseći na rebarca, izdinstati na ulju pa dodati ostalo povrće. Prvo šargarepu i celer (na kolutove ili kockice) desetak minuta, pa dodati ostalo povrće sa spiska iseckano na kockice. Kad je krompir mekan dodati začine (bosiljak, so, peršun, biber) i opran pirinač. Staviti u vatrostalnu posudu. Ako nema dovoljno tečnosti, doliti vodu da ogrezne (dodati oko ? litra vode i 150g paradajz pirea, zbog pirinča). Staviti u rernu da se zapeče najmanje 15 min. na 180 stepeni. Ako pirinač upije svu tečnost, može se dodati još vode. Đuveč je lepši kad se u njega stave pečene oljuštene paprike i pečeni plavi patlidžan.
Džigerica – Šnicle oprati i preko njih preliti šolju mleka u posudi. Mleko je potrebno da bi džigerica bila mekša. Poželjno je da stoji bar 1 sat u mleku u frižideru pre pečenja. Na zagrejanom ulju pržiti šnicle džigerice prethodno uvaljane u brašno, na srednjoj temperaturi. Pržiti sa obe strane, ukupno jedno desetak minuta. Očistiti glavicu luka i iseći na kolutove pa ispečenu džigericu ređati preko toga. Posoliti i po ukusu dodati bibera. Servirati uz đuvec ili drugu vrstu povrća po želji i salatu.