svinjetina-u-crnom-vinuPotrebno je:
Komad svinjetine bez kosti od oko 1,2 kg, 100 g slanine isečene na 2 šnite, 2 struka praziluka, grančica majčine dušice, 2 lista lorbera, 0,5 l suvog crnog vina, 5 krompira srednje veličine, 2 dl povrtnog bujona iz kocke, maslinovo ulje, so i biber.

Priprema:
Meso očistite od žilica i vrhom oštrog noža izbockajte na nekoliko mesta da napravite duboke rupice. Šnite slanine isecite na štapiće i u svaku rupicu u mesu ubacite po jedan. Meso položite u dublju posudu, prelijte vinom, dodajte grančicu majčine dušice i listove lorbera, poklopite i ostavite da se marinira 60 minuta. Meso zatim ocedite, osušite i ispržite na vrelom maslacu, da sa svih strana dobije ujednačenu boju. Dodajte preostalu slaninu isečenu na kockice i praziluk isečen na kolutiće. Sve zajedno dinstajte nekoliko minuta, pa prelijte oceđenim vinom od marinade, poklopite, sasvim smanjite temperaturu i kuvajte najmanje dva sata, dodajući s vremena na vreme malo toplog povrtnog bujona. U međuvremenu neoljušten krompir prelijte hladnom vodom i kada voda proključa kuvajte 40 minuta. Ocedite, oljuštite, isecite na kriške i servirajte sa šnitama mesa, prelivenim sosom od kuvanja.

OSTAVI KOMENTAR