zapeceni-gulasPOTREBNO JE

600 g junetine, 100 g suve slanine, 150 g crnog luka, 600 g krompira, 400 g sveže paprike, 100 ml belog vina, malo vode, 200 ml kisele pavlake

Za marinadu: 5 kašika ulj, kašičica kima, so, kašičica mlevene začinske paprike, 1?2 ljute papričice, 3 čena belog luka, korica od 1 limuna, kašika suvog biljnog začina

PRIPREMA

Za marinadu dobro izmešajte ulje, propasiran beli luk, istucan kim, rendanu koru limuna, mlevenu začinsku papriku, seckanu ljutu papriku, so i biljni začin. Tako pripremljenu marinadu pomešajte sa mesom koje ste isekli na kocke i ostavite da odstoji najmanje sat vremena. Luk isecite na rebarca, papriku na veće komade, a oljušten krompir na kriške. Dno vatrostalne posude obložite kriškama slanine, preko nje rasporedite deo krompira i paprike, pa stavite sloj mesa i luka. Ponovite postupak dok ne utrošite sve namirnice. Prelijte sa malo ulja i posudu čvrsto poklopite ili pokrijte alu-folijom. Pecite sat i po na 220 stepeni. Posle sat vremena sve sastojke pažljivo izmešajte i prelijte vinom, dodajte malo vode, pa poklopite i pecite još pola sata. Poslužite s kiselom pavlakom.

OSTAVI KOMENTAR