satobrijanPotrebno je:

400 g goveđeg filea, svinjska mast, so, biber, senf, 300 g šargarepe isečene na kolutove, 300 g graška, 300 g sitnog paradajza, 100 g maslaca, dve šnite prepečenog hleba

Priprema:

File u jednom komadu se posoli, pobiberi i premaže senfom, a potom se kratko peče na roštilju i preliva svinjskom mašću. Ispečeno meso iseče se na deblje šnite, svaka šnita stavi se na komad prepečenog hleba i služi s povrćem skuvanim u slanoj vodi i prelivenim maslacom. Umesto predloženog povrća, možete da poslužite spanać ili brokoli, tikvice, krompir itd.
Fransoa-Rene, vikont od Šatobrijana (1768-1848), po kome je nazvano jedno od najpoznatijih jela na svetu, bio je u svoje vreme slavan pisac i diplomata. Recept je, u stvari, izumeo Monmiraj, njegov lični kuvar, za vikontovu intimnu večeru s gospođom Rekamije, čuvenom lepoticom svoga vremena. Zato je šatobrijan i danas jelo za dvoje i večeru uz sveće.

OSTAVI KOMENTAR