Potrebno je:
1 kg plavog patlidžana, 250 g paradajz sosa, 500 g mlevene jagnjetine od buta, glavica luka, 2 čena belog luka, 1 dl suvog belog vina, po pola kašičice kima, cimeta i slatke paprike u prahu, 2 kašike maslinovog ulja, 40 g struganog kačkavalja, 50 g maslaca, 50 g brašna, prstohvat ljute papričice u prahu, 0,5 l mleka, limun, so, biber i maslinovo ulje za prženje.
Priprema:
Plavi patlidžan operite, po dužini isecite na šnite debljine 1 cm i prelijte limunovim sokom da ne pocrne. Na vrelom ulju propržite seckani crni i beli luk, dodajte mleveno meso, promešajte i pržite pet minuta. Prelijte vinom, sačekajte da ispari, dodajte paradajz sos i suve začine, promešajte, smanjite temperaturu i kuvajte 25 minuta. U drugoj posudi otopite maslac, dodajte brašno, promešajte da se sjedini, dodajte hladno mleko i strugani kačkavalj i mešajte 10 minuta. Šnite plavog patlidžana pržite na vrelom ulju i odlažite na upijajući papir da se ohlade, a zatim njima obložite zidove i dno ovalne vatrostalne posude, sipajte sloj ragua od mesa i paradajza i odozgo sloj bešamel sosa. Ovaj postupak ponavljajte dok ne potrošite sav materijal, ali završite bešamel sosom. Prekrijte šnitama plavog patlidžana i pecite 30 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pečenu musaku preručite na poslužavnik, ukrasite po želji i servirajte.